ŠLJIVOVICA UMESTO BENZINA: Čačani su proslavili čuvenu rakiju, a jedan Crnoglavac sipao ju je u - rezervoar automobila

S.BABOVIĆ

21. 02. 2023. u 16:31

SRPSKA šljiljovica je od početka prošlog decembra na UNESKOVOJ listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali da primena čuvene srpske rakije može biti značajno raznovrsnija svedoči događaj iz 1939. godine.

ШЉИВОВИЦА УМЕСТО БЕНЗИНА: Чачани су прославили чувену ракију, а један Црноглавац сипао ју је у - резервоар аутомобила

Foto Shutterstock

I dok je uzorkovana šljivovica majstora Cana Minića iz Čačka zaslužna što je rakija na prestižnoj listi, dotle šoferu Dušanu Crnoglavcu pripada slava da je među prvima pokušao da vozi na šljivovicu.

- Dušan Crnoglavac, ovdašnji šofer, u nemogućnosti da nabavi benzin za svoj "ševrolet", izvršio je jednu interesantnu probu sa mešavinom raznih tečnosti-isečak je iz teksta dnevnog lista „Vreme“ 17.decembra,1939.godine,objavljen u knjizi „Zanimljiva Čarapanija“ prošle godine u Kruševcu.-Crnoglavac je pomešao 8 litara gasa, pet litara šljivovice,tri litra špiritusa i tri litra nafte. Sa ovako kombinovanim gorivom uspeo je da se odveze do Kruševca i nazad,a nije mu se desio nikakav kivar na motoru.

Kvara nije bilo, ali štampa je pribeležila da je auto ostavljao za sobom toliko gustog dima, da je prolaznicima izgledalo kao da pravi veštačku maglu. Nije zabeleženo da li se ko od od prolaznika i opio neobičnim „gorivom“.

BONUS VIDEO - CANETOVA RAKIJA SVETSKA BAŠTINA: Šljivovica iz Čačka izabrana da nas predstavlja pred UNESKOM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon