ŠKOLE OBELEŽILE MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA: U Srbiji nastava na osam manjinskih jezika

Lj.B.

21. 02. 2023. u 15:12

ŠKOLE širom Srbije obeležile su danas različitim aktivnostima Međunarodni dan maternjeg jezika, kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost.

ШКОЛЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА: У Србији настава на осам мањинских језика

Foto Arhiva

Poštujući osnovno ljudsko pravo na obrazovanje u Srbiji su obezbeđeni uslovi da svaki građanin praktikuje pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na maternjem jeziku na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku - saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Oko 190 škola realizuje nastavu na jednom od osam jezika nacionalne manjine, a oko 44 hiljada učenika pohađa ovako organizovanu nastavu, što čini 5,7 odsto od ukupnog broja učenika u sistemu obrazovanja.

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se u znak sećanja na bangladeške studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (danas Bangladešu) jer su protestovali budući da njihov maternji jezik nije proglašen maternjim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja