KOVID-POSTELJE I ZA NEGOVANJE NAJTEŽIH BOLESNIKA: Sve izvesnija sudbina bolnica u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu

Ekipa "Novosti"

19. 02. 2023. u 10:00

SUDBINA kovid-bolnica, koje su sada većinom prazne, sve je izvesnija. Kako za "Novosti" kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, postignuta je prećutna saglasnost svih koji odlučuju o ovom pitanju.

КОВИД-ПОСТЕЉЕ И ЗА НЕГОВАЊЕ НАЈТЕЖИХ БОЛЕСНИКА: Све извеснија судбина болница у Београду, Крушевцу и Новом Саду

Batajnica, Foto Z. Jovanović

Zgrade u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, verovatno će postati centri za palijativnu negu, odnosno zbrinjavanje umirućih pacijenata.

- Mnogo godina unazad je primećeno da je naša palijativa nedovoljno razvijena - kaže dr Đerlek.

- Mi imamo palijativne centre širom Republike Srbije, ali oni ne zadovoljavaju potrebe.

Nažalost, prava je epidemija ne samo malignih već i hroničnih bolesti. Pacijenti kod kojih su iscrpljenje sve mogućnosti lečenja ne mogu dugo da ostanu u bolnici ili kliničkom centru. Ali, takav pacijent ne može da bude ni u kućnim uslovima, a njih je, nažalost, sve više i više. Takve pacijente moramo da zbrinjavamo u palijativnim bolnicama.

Doktor Đerlek kaže i da je činjenica da kovid-bolnice mogu da se koriste na više načina, kao što je ona u Batajnici, koja ima kapacitet od blizu 1.000 postelja:

- Plan je da se samo jedan deo kovid-bolnica upotrebi za palijativno lečenje. Jer, one su vrlo kvalitetno urađene, posebno kada je Batajnica u pitanju, koja ima ceo kardiohirurški deo, i ginekološki i hirurški deo. Tamo mogu da se rade sve te vrste operacija, lečenja i invazivna dijagnostika. Dakle, one će biti korisne i za lečenje, ali i za one pacijente kod kojih terapijskih mogućnosti više nema, osim odgovarajućeg medicinskog zbrinjavanja. To je od velikog značaja i za porodice, koje nisu dovoljno stručne da bi nekom svom rođenom stavili nazogastričnu sondu, kateter, promenili stomu...

U kovid-bolnicama veoma mali broj zaraženih koronom, Foto Tanjug

Još dok su građene kovid-bolnice, najpre u Batajnici, a potom i u Kruševcu i Novom Sadu, odmah su se povele priče šta će biti sa njima kada pandemija kovida prestane. Tako je bilo i sa bolnicom u Batajnici, koja je otvorena decembra 2020. godine, i koja raspolaže sa 930 postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom. O sudbini modernog objekta čija je izgradnja koštala blizu 48 miliona evra spekulisalo se mesecima.

Dr Mirsad Đerlek, Foto Printskrin

Slične priče plele su se i oko novosadske kovid-bolnice na Mišeluku, koja od otvaranja početkom septembra 2021. radi u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKCV). Ipak, prilikom otvaranja ovog objekta, tada gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, sada ministar odbrane, javnosti je saopštio da će posle prestanka potrebe za njenom osnovnom namenom, ova zdravstvena ustanova postati opšta, odnosno gradska bolnica. O tome još nema zvaniče odluke, a sudeći po rečima dr Đerleka, moguće je da objekat dobije dve funkcije istovremeno: opšte bolnice, ali i ustanove za palijativno zbrinjavanje.

- Kad prođe epidemija, ovo će biti opšta bolnica, o kojoj se dugo pričalo i decenijama sanjalo. Novi Sad je u tom smislu bio zaboravljen, jer je imao Klinički centar Vojvodine, što je pogrešno - istakla je na otvaranju i premijerka Ana Brnabić, obraćajući se prisutnima na Mišeluku 2. septembra 2021.

Mišeluk, Foto Z. Grumić

Tada je naveden i podatak da je izgradnja ove kovid-bolnice, koja raspolaže sa više od 600 kreveta, od kojih su 220 u intenzivnoj, a 404 u poluintenzivnoj nezi, koštala 3,9 milijardi dinara. Osim bolničke zgrade sa tri lamele, taj kompleks ima i kuhinju, magacin apoteke, kotlarnicu, kapelu, druge objekte, parkiralište i saobraćajne površine. Na raspolaganju pacijentima i medicinskom osoblju su dve operacione sale, angio sala, po dva rendgena i skenera, odeljenje sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

U kovid-bolnici Kruševac, koja je prve pacijente primila decembra 2021, ocenjuju da je izuzetno pozitivno što su se Ministarstvo zdravlja i Vlada odlučili da održe živom ovu u epidemiji strateški krucijalnu ustanovu. Dok se ovih dana čeka preciznija odluka, u Kruševcu podvlače kakav potencijal imaju.

- Savremena radiološka i laboratorijska dijagnostika, elektronska povezanost sistema, kao i puno mladih doktora i medicinskih sestara i tehničara, čine da ova bolnica može biti i više od palijative - napominje u razgovoru za "Novosti" prof. dr Boris Đinđić, direktor kovid-bolnice Kruševac.

Kruševac, Foto S. Babović

NEPROVERENE INFORMACIJE

NEKA od rešenja koja su pominjana kada je u pitanju kovid-bolnica u Batajnici bila su da će se tamo preseliti Infektivna klinika, da će biti administrativni centar, možda i opšta bolnica, a najzastupljenija informacija bila je da je ustanova već prodata Turcima, odnosno da će postati deo lanca bolnica "Adžibadem". Međutim, očigledno je da su plasirane neproverene informacije, a sigurno je samo da će ovaj izuzetni objekat biti upotrebljen na najbolji mogući način po zdravlje naših građana.

Foto Shutterstock

LABORATORIJA, APOTEKA, KUHINjA...

BOLNICA u Kruševcu je opremljena sa 150 respiratora, 350 monitora, EKG aparatima, šest aparata za dijalizu i najmodernijom laboratorijom. Radiologija ima skenere, ultrazvučne aparate i rendgene novije generacije. Dodatne kancelarije, ordinacije psihologa, apoteka, magacinski prostor, distributivna kuhinja i prostor za odmor osoblja su u zasebnom objektu. Trenutno je na lečenju 120 pacijenata, pri čemu su 14 u jedinici intenzivnog lečenja i četiri na respiratoru.

"NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri