PRETE NAM NOVE PANDEMIJE: Koroni još nije kraj, a sledeća već vreba iza ugla

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

02. 02. 2023. u 20:56

PANDEMIJA virusa korona još nije završila, a naučnici sumnjaju da iduća već vreba iza ugla. Smrtonosne bolesti poput ebole i nipaha, koje su fatalne u 75 odsto slučajeva, dve su najveće pretnje. Ostale opasnosti koje bi mogle da zahvate svet ako im se pruži prilika, uključuju ptičji grip, krimsko-kongoansku hemoragičnu groznicu i kugu, prenosi Daily Mail.

ПРЕТЕ НАМ НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ: Корони још није крај, а следећа већ вреба иза угла

G.Šljivić

Popis Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva uključuje 15 najstrašnijih zaraznih bolesti poznatih i kao zarazne bolesti sa velikim posledicama. Na istom takvom popisu Kine našlo se sedam najpoznatijih zaraznih bolesti uključujući tri soja ptičjeg gripa.

Inače, strah od potencijalno razornog ptičjeg gripa pojačan je prošle nedelje nakon što se pojavila epidemija među kunama. Naučnici već decenijama upozoravaju da je ova bolest najverovatniji kandidat za pokretanje sljedeće pandemije zbog moguće rekombinacije koja bi mogla da dovede do spajanja smrtonosnog soja ptičjeg gripa sa sezonskim.

Krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF) je virusna bolest koju uglavnom prenose krpelji, koji mogu da budu smrtonosni u čak 40 odsto slučajeva. Bolest slična eboli ima slične simptome na početku infekcije uključujući bol u mišićima, bol u trbuhu, grlobolju i povraćanje. CCHF najšire je prijavljivana pretnja, navedena u 60 različitih zemalja, uključujući Afganistan, Argentinu, Hrvatsku i Portugal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)