MTS DVORANA DEMANTUJE BUJOŠEVIĆA: RTS nije dao 50.000 evra za Beogradsko proleće

Novosti online

16. 02. 2023. u 14:11

NE postoji nikakvih 50.000 evra koje je RTS dao za Beogradsko proleće, saopštili su iz MTS dvorane povodom optužbi da su dobili novac od Radio televizije Srbije za festival koji je održan u tom zdanju na Trgu Nikole Pašića.

МТС ДВОРАНА ДЕМАНТУЈЕ БУЈОШЕВИЋА: РТС није дао 50.000 евра за Београдско пролеће

Dragan Bujošević, Foto V. Danilov

Afera u vezi sa Radio televizijom Srbije i trošenjem novca koje je rezultiralo burom u javnosti, pa i dolaskom policije u zgradu RTS-a pre dva dana, nastavlja se.

Nakon kritika članova Upravnog odbora RTS-a o sukobu interesa zaposlenih u Radio televiziji Srbije koji su angažovani u emisijama privatnih produkcija, generalni direktor Javnog servisa Dragan Bujošević je odgovorio da je RTS dao novac i za festival čiji je umetnički direktor Branislav Klanšček, predsednik UO RTS.

I posle dokumenata o trošenju novca, koje je najpre objavila "Pištaljka" i mnogobrojnih tekstova prethodnih danau ostalim medijima, u kojima se pominje Festival Beogradsko proleće, stigao je odgovor i iz MTS Dvorane, u kojoj se ova manifestacija održava. Dužni su, kako navode u saopštenju, da se obrate javnosti i saopšte činjenice. Dvorana doma sindikata, odnosno sada MTS dvorana već dugi niz godina ima dobru saradnju sa RTS-om, navode iz ove dvorane i dodaju kako žele da tako ostane:

- Baš zbog toga bismo želeli da ostanemo izvan unutrašnjih sukoba u RTS-u, kojima smo svi svedoci.

Na optužbe iznete u pismu Dragana Bujoševića da li je „sukob interesa što je RTS potrošio oko 50.000 evra za Beogradsko proleće, čiji je umetnički direktor predsednik UO Klanšček, ovako odgovaraju:

– Što se tiče Festivala Beogradsko proleće važno je reći da je MTS Dvorana jedini vlasnik Festivala koji je osnovan još davne 1961. godine. Prošle godine smo ga oživeli u čijoj realizaciji i organizaciji nam je pomogao i RTS. Bio je to jedan poslovni odnos u kojem je RTS sa svoje strane ustupio Revijski orkestar i reklamni prostor u iznosu od milion dinara, a za isto dobio ekskluzivno pravo radio i televizijskog prenosa Festivala, ekskluzivno pravo emitovanja na neograničeni vremenski period, kao i pravo komercijalizacije snimaka Festivala u smislu izdavanja CD i DVD i postavljanja na internet – objašnjavaju, ukazujuću da je u čitavoj priči oko Beogradskog proleća MTS Dvorana „dala Dvoranu, izvršila selekciju pesama, obezbedila autorska i interpretatorska prava i iznela kompletnu organizaciju Festivala“.

Bio je to, kako navode, uobičajeni poslovni odnos sa RTS-om, sličan mnogima koje su do sada realizovali prilikom snimanja ili prenosa bilo kojeg koncerta ili neke druge manifestacije.

– Ne postoji nikakvih 50.000 evra koje je RTS dao za Beogradsko proleće. Radi se o važnoj manifestaciji za Grad Beograd i Republiku koje je tokom svog postojanja od 1961. godine profilisala mnoge muzičare i interpretatore, te se ovakvim netačnim iznošenjem tvrdnji nanosi velika šteta samom Festivalu, Dvorani doma sindikata, ali i samom RTS-u – zaključuje se u saopštenju MTS dvorane.

I pored MTS dvorane, „prozvani“ Klanšček je, apropo Beogradskog proleća, za naš sajt takođe juče rekao da se tu „ne radi ni o kakvom novcu, kešu“:

– Radi se o uobičajenom poslovanju ne samo RTS, već i svih drugih televizija. Dat je prostor za reklamu, u ovom slučaju milion dinara za reklamu Beogradskog proleća, a oni su zauzvrat dobili tri sata programa, pravo na direktan prenos i trajno sva autorska prava na izvođene pesme, a zatim i pravo da objavljuju te pesme. Dali su za to veče Revijski orkestar RTS, ali tu nema nikakvih para. Nikakav novac nije bio u igri – kazao je Branislav Klanšček.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)