MAJMUNSKE BOGINJE U SRBIJI: Oboleo 31 muškarac

B. R.

18. 08. 2022. u 11:46

U SRBIJI su od 17. juna, kada je registrovan prvi slučaj, majmunske boginje potvrđene kod 31 muškarca.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ У СРБИЈИ: Оболео 31 мушкарац

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Oboleli su starosti od 21 do 44 godine. Registrovani slučajevi su sa Beogradskog (27), Južnobačkog (1), Južnobanatskog (1), Sremskog (1) i Nišavskog (1) okruga.

Prema informacijama teritorijalno nadležnih istituta/zavoda za javno zdravlje koji su vršili epidemiološko istraživanje, sve osobe su razvile tipičnu kliničku sliku oboljenja sa razvojem ospe, temperature i drugih simptoma i znakova infektivne bolesti.

- Za tri osobe bilo je potrebno lečenje u bolničkim uslovima, dok su ostale na kućnom lečenju - kažu u Institurtu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U svetu je zaključno sa 7. avgustom 2022. godine, prema poslednjem publikovanom biltenu Svetske zdravstvene organizacije,registrovano 27.814 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 11 smrtnih ishoda u vezi sa majmunskim boginjama u 89 zemalja.

Epidemiološki rizik je u Evropskom regionu ocenjen kao visok, a u Afričkom regionu kao umeren.

Prvi put se tokom aktuelne epidemije registruju smrtni ishodi van Afričkog kontinenta na kome je bolest do sada bila endemska, i to dva u Španiji i po jedan u Brazilu i Indiji.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je objavio da je do 15. avgusta 2022. godine u zemljama Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turskoj registrovano ukupno 15.659 potvrđenih slučajeva. Najviše obolelih je prijavljeno u Španiji (5179), Nemačkoj (3142), Francuskoj (2673) i Holandiji (1029).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!