SENZORI MOGU DA "NANJUŠE" DA LI JE HRANA KVALITETNA: Detektuju svojstva namirnica koja se inače proveravaju čulima

Vlada Ilić

22. 01. 2023. u 10:50

AGRONOMSKI fakultet u Čačku jedina je ustanova u Srbiji u kojoj je moguće uraditi takozvano senzorsko ispitivanje prehrambenih proizvoda. U novootvorenoj, jedinstvenoj laboratoriji za senzorsku ocenu hrane moći će da se proveri onaj kvalitet koji se subjektivno može oceniti čulima, s tim što ova laboratorija ima i deo za instrumentalno određivanje kvaliteta namirnica u smislu boje, njihove teksture i konzistencije.

СЕНЗОРИ МОГУ ДА НАЊУШЕ  ДА ЛИ ЈЕ ХРАНА КВАЛИТЕТНА: Детектују својства намирница која се иначе проверавају чулима

FOTO: Privatna arhiva

- Mi, u svakom slučaju, svojim čulima možemo da detektujemo određene stvari bolje nego bilo kakvi uređaji, konkretno kada je u pitanju miris proizvoda. Pošto mi određujemo boju na preseku, određujemo miris i ukus, znači ono što je potrošačima veoma bitno, ali što je danas faktički vezano i za strukturu same hrane. Već duže od deceniju radimo na proizvodnji zdravije i funkcionalnije hrane. To je hrana, bilo da je biljnog ili animalnog porekla, koja ima direktno pozitivan uticaj na zdravlje ljudi. Kreirajući takvu hranu i radeći svoja naučna istraživanja, a nekada i otkrića, mi se u svakom slučaju intenzivno bavimo i tim da li je ta hrana adekvatna po svojim senzorskim karakteristikama - rekao je prof. dr Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i nauku na Agronomskom fakultetu u Čačku.

POBOLjŠANjA

- NA ovaj način mi smo u prilici da popravimo nutritivni kvalitet hrane. Ne postoji definicija, ali to je hrana koja neće da izazove hronična i akutna oboljenja, a i ima mogućnost izlečenja. Ja sam se time bavio sedam, osam godina nakon doktoriranja - rekao je Slaviša Stajić, vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane, kompjuterski vizuelni sistem pre tri godine samostalno je razvio i stavio u pogon Igor Tomašević, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, dokazujući da je mnogo bolja i od tradicionalne metode. Kada je svoju tehnologiju predstavio na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, Nemci su brže-bolje potrčali kako bi srpski izum otkupili, tako da je Nemački institut za prehrambenu tehnologiju među prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji. Zahvaljujući saradnji eminentnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku, a prepoznavši odlične ljudske resurse, laboratorija je otvorena upravo u gradu na Moravi.

- Siguran sam da će ono što valja Nemcima, valjati i nama. Ono što je suštinski važno jeste da se bavimo i svim aspektima kvaliteta i bezbednosti hrane, pre svega mesa i mleka. Prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode, jer se prelazi na "klaud", internet. Brze informacije su značajne pošto istog trenutka kada dobijete rezultate vaših analiza u pogledu kvaliteta mesa i mleka, vi ih za manje od pet sekundi prosleđujete dalje - rekao je Tomašević.

FOTO: Privatna arhiva

Prema rečima prof. dr Kurćubića, već ima dosta privrednika koji imaju interes da svoj proizvod na svetskom tržištu uz njihovu pomoć predstave u najlepšem svetlu.

- Kada se pojavi kupac, vi pored fotografije šaljete senzorsku ocenu koja garantuje kvalitet. Bićemo akreditovana laboratorija, a studenti će biti obučavani u ovom sektoru tako da je ovo još jedan korak dalje da zajedništvom postižemo rezultate sa privredom - zaključio je prodekan za nastavu i nauku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave