VANREDNA SITUACIJA U PET OPŠTINA: Reke podivljale, najdramatičnije je u Novom Pazaru

E. V. N.

20. 01. 2023. u 07:00

ZBOG obilne kiše i izlivanja reka, u pet opština: Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu i Tutinu proglašena je vanredna situacija.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ПЕТ ОПШТИНА: Реке подивљале, најдраматичније је у Новом Пазару

Brodarevo, Foto A. Rovčanin

Najdramatičnije je u Novom Pazaru gde su policija, vatrogasci i spasioci juče tokom čitavog dana tragali za dvojicom starijihi muškaraca iz naselja Ćerimidžinica, koji su oko 11 časova upali u nabujalu Trnavicu. Do nesreće je došlo kada su se komšije okupile na obali kako bi sami sprečili izlivanje tog bujičnog potoka i plavljenje njihovih kuća i dvorišta.

- U jednom trenutku stariji komšija je upao u korito jer se obala obrušila. Drugi komšija, staklorezac Safet Z. je pružio ruku i pokušao da ga izvuče, ali je i on upao u nabujalu reku. Sin drugog muškarca je trčao obalom i pokušao sa jednog improvizovanog mostića da izvuče oca i komšiju. Međutim, ograda mosta je popustila i sam je završio u vodi, ali je uspeo nekako da dopliva do obale gde smo ga sačekali i izvukli na suvo - kažu meštani.

Do pucanja ograde je, kako saznajemo, došlo kada je sin uspeo da dohvati očevu ruku, praktično ga je otac uvukao u vodu, jer je ograda od siline pukla.

Spasioci osim ove reke pretražuju i Jošanicu, u koju se Trnavica uliva, ali i Rašku u koju se uliva Jošanica.

Meštani napominju da Trnavica više liči na potok koji tokom godine često presuši, ali u vreme obilnih kiša i topljenja snega sa Rogozne nabuja i izaziva probleme celim svojim tokom do ušća u Jošanicu. Navode i da godinama dobijaju obećanja da će korito i obala biti uređeni, ali se to još nije desilo.

Trenutak kada je Safet Z. pokušao da izvuče prijatelja , ali je i njega povukla reka, Foto Printskrin

Foto Printskrin

Foto Printskrin

Nabujale reke koje plave kuće, njive, imanja i pomoćne objekte, vać treći dan nisu dale spokoja žiteljima Brodareva, Prijepolja i Sjenice, a reke su se juče izlile i u Brusu, Čačku, Priboju kao i na KiM - u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Poplavljene su stotine objekata, a pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP evakuisali su 84 osobe. Najviše evakuisanih je u Priboju - 30, u Sjenici (24), Brusu (16), Brodarevu (9) i Novom Pazaru (5), saopštio je MUP Srbije. U nekim mestima, pokrenula su se i klizišta.

U Sjenici, gde je u utorak bilo najkritičnije, vodostaj reke Grabovice je u stagnaciji, ali desetine kuća su poplavljene.

Izlivanje Lima i bujice doveli su mnoge žitelje prijepoljskog kraja na ivicu drame, a kritično je u Brodarevu, Ivanju i naročito u Zalugu gde je voda došla do 100 domaćinstava. U Brodarevu su evakuisane dve porodice. Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović dao je naredbu da se uradi još jedan zaštitni pojas u ovom mestu, kojim će se štititi tridesetak kuća. Kritično je i u Priboju, gde je vodostaj Lima u naglom porastu, a pod vodom je pet domaćinstava u naseljima Luka i Banjski čamac. Evakuisana je i porodica Janjušević sa šestomesečnom bebom. Oni su smešteni o trošku lokalne samouprave u hotel, gde će boraviti dok se ne steknu uslovi da se vrate u svoju kuću.

Stanje u Prijepolju, u kome je u utorak proglašena vanredna situacija, i dalje je veoma kritično, jer nivo Lima i njegovih pritoka stalno raste. Juče oko podneva bio je 350 centimetara i rastao je oko 10 centimetara na sat. Preti i pogoršanje, zbog vode koja pristiže Limom iz severne Crne Gore. Žitelji prijepoljskog naselja Zalug kažu da je ovo najveći vodostaj Lima u poslednje dve decenije. Nabujale reke napravile su problem elektroprivredi Srbije, gde je voda polomila više stubova na niskonaponskoj mreži, a obilne padavine pokrenule su i brojne odrone.

Na teritoriji opštine Brus, gde je proglašeno vanredno stanje, evakuisano je 10 osoba.

Graševačka i reka Rasina poplavile su, prema rečima Valentine Milosavljević, predsednice, oko 200 objekata u selima i zaseocima. Voda se izlila i na lokalne i seoske puteve, zbog čega je na pojedinim mestima došlo do prekida saobraćaja. Poplavljena je i hladnjača "Vino Župe" na ulazu u Brus, pa je iz bezbednosnih razloga isključena struja i trenutno se radi na sanaciji štete.

Spasioci pomagali ljudima iz poplavljenih kuća, Foto Tanjug

Na severu KiM Ibar se izlio u blizini glavnog mosta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Nekoliko domaćinstava u naselju Bošnjačka mahala je poplavljeno, a deo stanovništva evakuisan. U opštini Zvečan poplavljeno je više od 50 kuća. Komandir vatrogasne stanice u ovom mestu Vladan Radomirović kazao je da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte 50 godina. U Leposaviću su poplavljene glavne saobraćajnice i formiran je Krizni štab za vanredne situacije.

U Moravičkom okrugu izlilo se više manjih reka u Čačku, a Bjelica u Lučanima poplavila je poljoprivredno zemljište u selima Živica, Turica i Puhovo. Prava drama odigrala se u četvrtak, u ranim jutarnjim satima u domaćinstvu porodice Matović iz dragačevskog sela Živice, pa su hitno morali da se evakuišu, jer je voda prodrla u kuću i štalu.

Padavine koje su tokom noći između srede i četvrtka pogodile Čačak dovele su do izlivanja nekoliko manjih reka u pograničnim selima. Najkritičnije stanje bilo je u naselju Obrež gde je voda pretila da uđe i u kuće. Reke su se izlile u selima Viljuša, Prijevor i Vapa.

MINISTAR GAŠIĆ OBIŠAO POPLAVLjENe

MINISTAR odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić informisali su članove Vlade o trenutnoj situaciji u područjima ugroženim poplavama. Vučević je na sednici Vlade rekao da su pripadnici Vojske Srbije na terenu, a da su svi kapaciteti Vojske stavljeni na raspolaganje. Odmah posle sednice, ministar Gašić uputio se u obilazak poplavljenih područja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

POMOĆ I ZA KiM

KANCELARIJA za KiM, u koordinaciji sa predstavnicima opštinskih organa i stručnim službama, na terenu formira komisije koje će preko kriznih štabova pomoći u saniranju štete nastale od nezapamćenih poplava koje su zadesile južnu pokrajinu, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kako je naveo, predstavnici Kancelarije već juče su bili na terenu, a danas im se pridužuju i dodatni timovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)