NOVA KIŠA, STARE STREPNJE: Žitelji severa Crne Gore strahuju od ponovnih poplava, vodostaji svih reka u porastu

M. SEKULOVIĆ

24. 11. 2022. u 06:21

KIŠA koja je ponovo padala od utorka po podne do juče ujutru u većem delu Crne Gore obnovila je strepnje od poplava, posebno na severu države, gde su reke i nabujali potoci u nedelju napravili veliku štetu građanima na tom području.

НОВА КИША, СТАРЕ СТРЕПЊЕ: Житељи севера Црне Горе страхују од поновних поплава, водостаји свих река у порасту

Foto M.S.

- Nivo Morače za šest dana porastao je 10 metara! U odnosu na juče, Morača je porasla za metar, takav trend se beleži na skoro svim hidrološkim stanicama - kazao je hidrolog Golub Ćulafić.

- Vodostaji svih reka su u blagom porastu, raste i nivo Skadarskog jezera, ali je i dalje daleko ispod vrednosti iz 2010.

On je naveo da je dobro što se za naredna dva dana najavljuje prestanak padavina, pa se očekuje i pad nivoa vodostaja na rekama, dok će Skadarsko jezero i dalje rasti. Ćulafić ističe da ne sme ništa da se prepušta slučaju.

Posle kraće stagnacije u utorak, Lim je juče ponovo počeo da raste, pa se strahuje od novih poplava u izbegličkom naselju Riversajd, a strepe i građani čije su kuće i imanja pored Bistrice.

U Kolašinu se radi pored obala Pčinje i Tare, "vidaju" se posledice nedeljnih poplava i zabrinuto gleda u nebo, kao i u Plavu, gde su reke Ljuča i Grnčar donele dosta štete građanima, plaveći pedesetak kuća, u čemu je dobar "učinak" imalo i Plavsko jezero koje se izlilo i poplavilo više kuća i velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Do juče po podne jezero se još uvek nije povuklo sa poplavljenh površina.

- Zbog obilnih padavina koje su uslovile porast vodostaja reke Lim, velika količina plutajućeg otpada ponovo je iz Bijelog Polja, Berana, Andrijevice i Plava dospela na lančanice u Priboju u Srbiji, gde je jedna od prevelikog otpada i pukla - saopšteno je juče iz nevladine organizacije Euromost, odakle kažu da se svake godine dešava isto, a da najveća količina otpada dospeva sa obala Lima, područja koje pokriva Opština Bijelo Polje, koja je, kako navode, prepoznata "po nekontrolisanom odlaganju otpada na obalama ove reke.

POMOĆ ZA 80 PORODICA

Opština Berane obezbedila je pomoć za 80 ugroženih porodica i pomaže u sanaciji šteta od poplava.

- Prioritet je sanacija štete, pomoć ugroženim porodicama, kao i obezbeđivanje kolektivnog smeštaja, u slučaju potrebe, za stanovnike najugroženijih naselja Donji Talum i Riversajd, a ova situacija će poslužiti za mapiranje kritičnih tačaka i sprovođenje dodatnih aktivnosti radi bolje zaštite od poplava - saopšteno je iz Opštine Berane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili