DVOJE DECE NA BOLNIČKOM LEČENJU: U Smederevu, gde je prijavljena epidemija, 12 potvrđenih slučajeva malih boginja

V. N.

20. 01. 2023. u 07:58

DVANAEST obolelih od morbila, dosadašnji je bilans epidemije malih boginja u Smederevu, a u referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" proveravaju dva sumnjiva uzorka sa teritorije Vojvodine, i po jedan iz Beograda, Smedereva i Kikinde.

ДВОЈЕ ДЕЦЕ НА БОЛНИЧКОМ ЛЕЧЕЊУ: У Смедереву, где је пријављена епидемија, 12 потврђених случајева малих богиња

FOTO: EPA

Od ukupnog broja obolelih u Smederevu devetoro je nevakcinisano i svi smu mlađi od dve godine, dok su tri obolele odrasle osobe nepotpuno vakcinisane ili nevakcinisane. Jedna od njih je u bolnici, a dve u kućnoj izolaciji.

Komplikacija u vidu upale pluća, prema podacima Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" prisutna je kod dvoje obolele dece, koja su na bolničkom lečenju. I hospitalizovani mališani, i oni koji su u kućnoj izolaciji, u stabilnom su stanju.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, koje podrazumevaju reviziju vakcinacije, a lekari apeluju na roditelje da pelcuju decu. Morbili mogu da se iskomplikuju u meri da čak ugroze život.

Ilustracija V. N.

Pad obuhvata vakcinacijom, nije samo kod nas. Za vreme trajanja pandemije kovida u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. u Srbiji je registrovan najniži obuhvat MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina- svega 74,8 odsto dece je pelcovano.

ZARAZA U NEMAČKOJ I ITALIJI

OD početka godine slučajevi morbila refistruju se i u Nemačkoj i u Italiji., što je takođe posledica smanjene imunizacije. Lane je registrovano 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope. Među oblolelima, prema podacima SZO, nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)