POPUST ZA STUDENTE DOBROVOLJNE DAVAOCE: Profesor Eva Lončar, žena sa najdužim volonterskim stažom u Crvenom krstu Novog Sada

Lj. P.

12. 01. 2023. u 10:00

ODRASTAJUĆI u porodici u kojoj se oduvek negovao poseban pijetet prema siromašnima, pomagalo i darivalo ljudima u nevolji, profesor u penziji dr Eva Lončar nije mogla a da ne nastavi istim putem.

ПОПУСТ ЗА СТУДЕНТЕ ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ: Професор Ева Лончар, жена са најдужим волонтерским стажом у Црвеном крсту Новог Сада

Foto Crveni krst Novog Sada

Širokog srca, još u srednjoškolskim danima, pridružila se armiji ljudi koji dobrovoljno pomažu u Crvenom krstu Novog Sada, pa ne čudi što ima najduži volonterski staž u ovoj organizaciji.

Posebno je, veli nam, angažovana na dobrovoljnom davalaštvu krvi, jer je, ističe, svaka kap dragocena. Humanost i značaj doniranja najdragocenije tečnosti širila je i među svojim studentima na novosadskom Tehnološkom fakultetu, gde je do penzionisanja 2017. godine radila kao redovan profesor i bila predsednica Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi.

- Studentima, ali i ljudima iz mog okruženja neprestano pričam o značaju davalaštva - kaže prof. dr Lončar, dodajući da je i sama 35 puta dobrovoljno dala krv.

- Žao mi je što zbog godina ne mogu to i dalje da činim. Prvog dana oktobra 2017. sam penzionisana, a krv sam dala mesec dana ranije.

Ličnim primerom je podsticala studente da postanu dobrovoljni davaoci, a od 1998. je na predlog Ljubinke Tončev iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine počela budućim akademskim građanima da drži predavanja o ovoj temi.

- Oberučke sam prihvatila i bila sam koordinator na Univerzitetu - kaže volonterka novosadskog Crvenog krsta sa najdužim stažom.

- Studentima sam obećala da ću na ispitu spustiti kriterijum na 40 odsto i akcija je zaista bila uspešna. I dalje radim na tome da animiramo akademce i zaposlene. Nameravam da i dalje, dokle god budem mogla, širim humanost.

Značaj dobrovoljnog davalaštva krvi profesorka je prenela i na svoju porodicu. Mlađi sin je krenuo njenim stopama, a i stariji je ranije davao, ali sada zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti.

POMOĆ DIPLOMCIMA

TRUDILA se profesorka Lončar na svaki način da pomogne svojim studentima, posebno onima slabijeg imućnog stanja. Znala je da za one koji diplomiraju a nisu u mogućnosti da tim povodom, kako je običaj, počaste kolege i profesore, organizuje posluženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)