MOLITVA ODJEKUJE DOLINOM ZAPADNE MORAVE: Vernici dočekali čudotvorne mošti svetaca tumanskih (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

29. 12. 2022. u 17:56

ČUDOTVORNE mošti tumanskih svetaca Svetog Jakova i Svetog Zosima Sinaita upravo su dočekane u Crkvi Svete Trojice u centru Trstenika.

МОЛИТВА ОДЈЕКУЈЕ ДОЛИНОМ ЗАПАДНЕ МОРАВЕ: Верници дочекали чудотворне мошти светаца туманских (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Bolesni i zdravi, sa željama,ali i bez njih, brojni vernici okupljeni su ispred trsteničkog hrama kako bi celivali mošti zaštitnika čuvenog manastira Tumane kod Golupca. Molitvene pesme odzvanjaju duž cele doline Zapadne Morave, koju je Sveti Nikolaj Velimirović, u vreme boravka u manastiru Ljubostinja, nazivao “blagoslovenom.”

-Sveti Joakim (Arsović) je upravo bio u manastiru Ljubostinja, uz Nikolaja Velimirovića - otkriva za “Novosti” jerej Miroljub Simeunović, starešina Crkve Svete Trojice.-Naš narod je željan da se pokloni svetiteljima, jer zaista su oni čudotvorni. Nama je svima u ovom vremenu potrebno mira, zdravlja, da nas sačuva, učvrsti u veri i dovede do spasenja.

Ljudima, koji fizički nisu u mogućnosti da odu u manastir Tumane, sve do 1.januara biće omogućeno da celivaju mošti i da se pomole. Upravo je počeo akatist u trsteničkom hramu i vernicima je rečeno da će se molitve čitati sve do ponoći.

-Svakoga jutra od osam sati biće liturgija i sve do 1.januara, na Svete Oce, čitaćemo na svakih sat vremena molitve za zdravlje, porod i sve drugo što je našem narodu potrebno-kaže nam starešina trsteničkog hrama.

Deo moštiju je iz istočne u centralnu Srbiju doneo monah Zosim iz manastira Tumane. Blagoslov svetom događaju dali su episkop kruševački David i episkop braničevski Ignjatije.

BONUS VIDEO - ČUVA MOŠTI DVOJICE SVETITELjA: Manastir Tumane mnogi pohode, a imaju valjan razlog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije