DAVID MAJSTOR ZA SITAN VEZ: Zaječarac, student FPU u Beogradu, među 10 nagrađenih najboljih čuvara tradicije (FOTO)

S. M. Jovanović

28. 12. 2022. u 07:45

ZAJEČARAC David Đorđević, student četvrte godine Odseka za dizajn tekstila Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, ruši stereotipe.

ДАВИД МАЈСТОР ЗА СИТАН ВЕЗ: Зајечарац, студент ФПУ у Београду, међу 10 награђених најбољих чувара традиције (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

Ovaj mladić odlično tka i veze, a ručnim radovima, kako kaže, odaje počast svojim bakama.

- Kao i većina dece, u detinjstvu sam gledao moje bake, koje su, sada to vidim bolje, znale mnogo tekstilnih tehnika: pletenje, vez, heklanje, tkanje... Verovatno sam tu neku nit i interesovanje nasledio upravo od njih. Na fakultetu sam i prvi put počeo da tkam i vezem i veoma mi je drago da sam imao priliku da ove tehnike savladam, sačuvam ih od zaborava, ali i da odam posvetu bakama. Svakako, sve tehnike koje na fakultetu učimo pružaju mi pregršt mogućnosti u iskazivanju ideja i kreativnosti, ali blagu prednost dajem vezu, jer mi je fascinantna ta minicuoznost i lepota koju ova tehnika nosi - kaže nam David.

Mladi Zaječarac još je kao osnovac iscrtavao učeničke uniforme, a u zaječarskoj gimnaziji plakate o prihvatljivom odevanju srednjoškolaca i, kako kaže, koketirao i sa visokom modom. Za svoj rad nedavno je dobio i priznanje: jedan je od 10 nagrađenih autora devete žirirane izložbe "100 žena - 100 minijatura" i jedini muškarac kome je pripalo to odličje.

- Pre nego što sam se prijavio za učešće, morao sam da pozovem "Etno-mrežu" i pitam da li mogu da učestvujem na konkursu takvog naziva. Nagrada koju su mi dodelili za najbolju minijaturu u kategoriji mladog autora mnogo mi znači, pre svega jer je to moja prva značajnija nagrada. Osim toga, čast mi je što sam izlagao na takvoj izložbi i, dodatno, što su rad prepoznali i nagradili stručnjaci iz oblasti primenjene umetnosti - iskren je ovaj talentovani mladić.

Nagradu na izložbi David je osvojio za minijaturu - motiv sa mozaika "Dionisa", boga vina i hedonizma, iz palate "Feliks Romulijana" u Gamzigradu. Upravo mu je rodni Zaječar bio nadahnuće.

- Inspiraciju crpim svuda oko sebe, počev od aktuelnih događaja i pitanja, do neiscprne prošlosti i istorije umetnosti. Nagrađene minijature iz "Feliks Romulijane" i sama palata fascinirale su me još u ranom detinjstvu, kroz školske posete, ali i posete Narodnom muzeju grada Zaječara, u kome se danas nalazi i sam mozaik, ali i druge dragocenosti sa arheološkog nalazišta. Nameravao sam da ovakve teme i predmetni motiv prenesem u tekstilni medij i dam jednu savremeniju i drugačiju viziju nečega klasičnog - objašnjava nam David svoju ideju.

Tema ovogodišnje izložbe minijatura, veličine 10 sa 10 centimetara u starim tehnikama, bila je "Čuvari tradicije", a nagrade najboljima uručio je kanadski ambasador Džajls Norman, diplomatski pokrovitelj i domaćin izložbe.

- Razvoj likovnosti koja se posebno neguje na našem fakultetu nešto je što nas, pored zanata, izdvaja od puke interpretacije i daje posebnu vrednost našem radu. Zato je, pre svega, crtež moja velika ljubav koju vrlo često integrišem u dizajnu tekstila. Trenutni prioriteti su mi obaveze na fakultetu jer sam na završnoj godini, studentska i izložba "Diploma" sa diplomskim radovima studenata četvrte godine u Muzeju primenjene umetnosti. U međuvremenu, tu su neki novi konkursi i izložbe, a možda i nagrade - kaže David.

NAGRADE MU VELIKI PODSTICAJ

ZA svoj rad David je nagrađivan i na konkursima Umetničke škole u Leskovcu. Ipak, kako nam je rekao, pravi mu je podsticaj da dublje zakorači u svet primenjene umetnosti to što je 2018. godine bio finalista mladih dizajnera "Serbija fešen vik" (Serbia Fashion Week) u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024