HRVATI "UKRALI" SVETOG TRIPUNA, A DPS ĆUTI: Crnogorski suverenisti zanemeli pred komšijskim pretenzijama na kulturnu baštinu Boke Kotorske

V. KADIĆ

01. 12. 2022. u 19:25

ZANEMELI su crnogorski suverenisti iz redova bivšeg režima Mila Đukanovića prema celokupnom kulturnom i duhovnom nasleđu Boke Kotorske, koje je napadnuto od zvaničnog Zagreba.

ХРВАТИ УКРАЛИ СВЕТОГ ТРИПУНА,  А ДПС ЋУТИ: Црногорски суверенисти занемели пред комшијским претензијама на културну баштину Боке Которске

Foto Bokeljska mornarica

Ostali su bez reči na objavu hrvatske misije u Unesku da su praznici Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna tradicija Hrvata iz Boke koji žive u Hrvatskoj, iako ih je Crna Gora upisala kao svoje krajem prošle godine! Oni su upisani u Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, to je objavila na "Tviteru" Gordana Genc iz hrvatske misije pri Unesku.

Sve ovo se dešava nakon što je, krajem 2021. godine, Bokeljska mornarica Kotor, na crnogorski zahtev, zvanično uvrštena n Uneskovu listu svetske baštine. U Nominacionom listu Crne Gore navedeni su i kult Svetog Tripuna, katolici i Hrvati, kao i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske koji su učestvovali u njenom očuvanju.

Navodi se da su praznovanja u Splitu obeležavana najmanje od 1873. godine, a u Zadru od 1915, kao i u drugim hrvatskim gradovima.

Poslanik Nove srpske demokratije u Skupštini Crne Gore Budimir Aleksić kaže za "Novosti" da je čudno da nakon hrvatskog prisvajanja dela crnogorske kulturne baštine ćute glasnogovornici iz DPS i njihovih satelitskih partnera iz takozvanog suverenističkog bloka.

- Zanemeli su i reč ne progovaraju. Ali, kada je Srbija kandidovala gusle kao deo svoje kulturne baštine onda su se osokolili i digli tadašnji ministar kulture i cela bulumenta Đukanovićevog režima poručujući da je to otimanje i prisvajanje crnogorske kulturne baštine. Iako su se oni davno odrekli gusala, ističući da sa njima ne možemo u Evropu jer su prevaziđene i retrogradne, iako je jasno da gusle nisu prisutne samo na prostoru Crne Gore nego i kod muslimana, u zapadnoj Hercegovini, kod katolika, kao i u Srbiji, njih su se odrekli novocrnogorci - kaže Aleksić.

- To je licemeje i strah da se ne zamere velikohrvatskoj politici koja ima otvorene aspiracije na deo ovdašnjeg kulturnog i duhovnog nasleđa u Crnoj Gori. Njihov kulturni establišment govori da je njihova Boka "zaljev svetaca" i da je ona deo hrvatskog nacionalnog duhovnog korpusa.

Srušili kapelu na Lovćenu

POSLANIK Budimir Aleksić podseća da je u vreme Austrougarske upravo Bokeljska mornarica topovima granatirala i srušila kapelu na Lovćenu.- Manje je važno danas ko je srušio kapelu, nego je problem ko je obnovio! Onaj ko je obnovio je grešan pred režimom Mila Đukanovića. Koja bruka i podaništvo - zaključuje Aleksić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a