"NIKADA NE ZABORAVITE DA JE SRBIJA NAŠA JEDINA OTADŽBINA" Poruka ministra Vučevića na polaganju zakletve u Valjevu (FOTO)

Novosti onlajn

23. 12. 2022. u 15:34

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „decembar 2022“ i polaznika Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА ЈЕ СРБИЈА НАША ЈЕДИНА ОТАЏБИНА Порука министра Вучевића на полагању заклетве у Ваљеву (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Čestitajući položenu zakletvu, ministar Vučević rekao je da taj čin predstavlja veliki događaj u životu mladih u svečanom stroju. Prema njegovim rečima, oni su danas dali veoma važnu reč, možda i najvažniju u svom životu.

- Pred grbom, pred zastavom Republike Srbije zakleli ste se da ćete biti uz svoj narod gde god i kad god zatreba. Neka vam reči zakletve budu zauvek urezane u srca i neka vas podstiču u izvršavanju vojničkih zadataka dok god stojite u vojničkom stroju, ali i svakodnevnom životu. Neka vam one budu zvezda vodilja u čuvanju naše otadžbine i svih njenih svetinja. Poštujte svetla vojnička dela naših predaka kojima se dičio čitav svet, a kojem su neprijateljski komandanti odavali počast tokom istorije, žaleći što nisu imali čast da i takvima komanduju. Nikada nemojte zaboraviti da pripadate narodu koji se ponosi svojim precima, jer samo ukoliko iskreno poštujete svoju istoriju možete imati svetlu budućnost. Posebno mi je drago i ponosan sam na vas, jer ste svojim izborom dali dobar, najbolji primer svim mladićima i devojkama da zavole i požele časni vojnički poziv, na čemu vam iskreno čestitam, rekao je ministar Vučević.

Kako je istakao, njima se pruža mogućnost da se osposobe za rukovanje naoružanjem i vojnom opremom, da provere i unaprede svoje psihofizičke sposobnosti, ali i da u jednoj specifičnoj sredini kakva je vojna steknu dobre prijatelje i jedinstveno iskustvo koje će im značiti u budućim životnim izazovima. - Zahvaljujući podršci državnog vrha, u prethodnom periodu učinili smo mnogo na unapređenju uslova života i rada, uslova za izvođenje obuke, ali i na poboljšanju materijalnog statusa i standarda pripadnika naše vojske. Siguran sam da ćete to i sami uvideti i uveren sam da će se pored naših budućih podoficira i najveći broj vas koji stojite u ovom svečanom stroju, nakon odsluženog vojnog roka opredeliti da svoju profesionalnu karijeru vežu za Vojsku Srbije. Za najbolje, mesta će uvek biti, poručio je ministar odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

Obraćajući se porodicama i prijateljima vojnika i budućih podoficira Vojske Srbije, ministar Vučević zahvalio im je što su momke i devojke poverili Vojsci u ovoj „teškoj i ponosnoj ulozi, ulozi branioca otadžbine” i dodao da je to „velika životna pobeda”.

Ministar odbrane govorio je da se Republika Srbija danas suočava sa složenim odnosima koji vladaju u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, koje prvenstveno karakterišu političko i pravno nasilje, teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji koje sprovode privremene institucije u Prištini, ali i svetski problemi koji se snažno reflektuju na naš region.

- U svetlu tih izazova, Vojska Srbije se priprema kako bi našim građanima omogućila da bezbedni i u miru grade svoju budućnost. Razvijamo operativne sposobnosti i moral, obučavamo se i opremamo za odbranu Srbije i zaštitu njenih vitalnih interesa i vrednosti, sa iskrenom željom da te sposobnosti nikada u stvarnoj situaciji ne oprobamo. Uvek ćemo biti uz naš narod, jer Vojska Srbije baštini tradiciju narodne vojske. Građani Srbije su naš izvor, a njihova sigurnost razlog našeg postojanja, istakao je ministar Vučević i poželeo vojnicima i polaznicima Kursa za podoficire da se vrhunski osposobe i da im reči vojničke zakletve uvek budu na umu i u srcima.

- Budite ponosni pripadnici Vojske Srbije, ponosni na danas izrečenu zakletvu i nemojte nikada, ali nikada da zaboravite da je Srbija naša jedina otadžbina. Živela Vojska Srbije, živela naša otadžbina Srbija, zaključio je ministar odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

Današnjoj svečanosti prisustvovali su komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji vojnika i polaznika Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Komandant svečanosti bio je komandant Drugog centra za obuku u Valjevu pukovnik Saša Stojiljković.

Novak Jovanović iz Kosovske Mitrovice odlučio je da se prijavi na dobrovoljno služenje vojnog roka zbog ljubavi prema vojsci koju gaji još od detinjstva.

- Očekujem da se zaposlim u Vojsci i svi, pogotovo muškarci, treba da odsluže dobrovoljni vojni rok. Ovo bih svima preporučio zbog prijateljstva, a i zbog toga što u vojsci "postaneš čovek", istakao je vojnik Jovanović.

Ivana Zdravković iz Kuršumlije dolazi iz "vojničke porodice" i na Kurs za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO se prijavila iz ljubavi prema svojoj zemlji i vojsci. Ona je pozvala mlade da se prijave na konkurs za podoficire te istakla da je obuka izuzetno isplanirana i da je druženje neprocenjivo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (0)

ŠOK! Ne ide na EURO 2024 jer mu devojka previše dobro izgleda - pa je odlepio?! (FOTO/VIDEO)