POZNATI METEOROLOG OBJASNIO: Evo zašto je juče grmelo u Srbiji, imali smo pravi "letnji" pljusak

Novosti online

17. 12. 2022. u 15:24

GRAĐANE Srbije iznenadilo je sinoćnje nevreme koje je donelo neočekivani "letnji" pljusak praćen grmljavinom usred decembra. U nekim delovima zemlje padao je i grad, a meteorolog Marko Čubrilo objasnio je zašto je došlo do ove pojave.

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАСНИО: Ево зашто је јуче грмело у Србији, имали смо прави летњи пљусак

Foto: Shuttertock/Ilustracija

Kako je naveo ova pojava nije uobičajena, ali svakako nije ni nenormalna, te smo imali prilike da doživimo prave letnje pljuskove u zimskim mesecima i ranijih godina.

 - Nije tipično za zimske mesece, ali dešavalo se i ranije i u januaru i u decembru, pa čak i u februaru. Mi smo imali takvu situaciju da je juče bilo veoma toplo, temperatura je dostizala 20 stepeni Celzijusa u najtoplijem delu dana, dok su se prethodih dana vrtele oko nule. To je velika razlika u temperaturi i dolazi do povećanje energije koja dovodi do grmljavine. Bukvalno smo imali letnje pljuskove, a ponegde i grad - naveo je Čubrilo.

Dodaje da više nećemo imati ovakvih pojava do kraja zime, a u narednih desetak dana nam sledi i stabilizacija vremena.

 - Danas je zahladnelo i te energije u atmosferi više neće biti. Od sutra ide jedan duži i stabilniji period bar nekih desetak dana. Do 27. decembra biće sigurno stabilno bez kiše i bez snega. To što je bilo sinoć, sada je prošlo i sledi stabilizacija - zaključuje on.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)