I ROBOTI DEO SVAKOG VOJNOG STROJA: Vojska Srbije prvi put u istoriji dobija strategiju robotizacije sa planom nabavke ove tehnologije

R. DRAGOVIĆ

15. 12. 2022. u 11:23

SISTEM odbrane - prvi put od postojanja oružanih snaga na ovim prostorima - predvideo je sveobuhvatnu upotrebu najnovije tehnologije, uključujući i besposadne platforme i veštačku inteligenciju u našoj vojsci.

И РОБОТИ ДЕО СВАКОГ ВОЈНОГ СТРОЈА: Војска Србије први пут у историји добија стратегију роботизације са планом набавке ове технологије

Savremeno naoružanje, Foto Tanjug

Nacrt strategije robotizacije Vojske Srbije nedavno je predstavljen državnom vrhu, a sledeće godine trebalo bi da stupi na snagu. Njegova najveća vrednost, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane je u planovima opremanja, ali i razvoju domaćih sredstava.

- Korišćenje i razvoj dronova, robotike i druge savremene tehnologije do sada je u sistemu tretirano kao i ostalo savremeno naoružanje. Nacrt strategije, međutim, primenu moderne ratne tehnologije uzdiže na viši nivo, sa projekcijama njene upotrebe. Da nije sve teorija pokazuju i precizni planovi razvoja i nabavke - objašnjavaju u Vojsci Srbije.

Ovaj potez vojnog vrha podstaknut je i nagomilanim iskustvima stečenim praćenjem načina vođenja operacija u Ukrajini, kao i u Nagorno-Karabahu 2020. godine. Ovi ratovi imaju odlike ratova budućnosti i dobar su povod za primenu iskustava.

U fokusu nove strategije naše vojske su robotizovane platforme - vazduhoplovne i kopnene. Bespilotne letelice ušle su u Vojsku Srbije na velika vrata - kupljeni su dronovi CH-92A, kineske proizvodnje, vredni oko 20 miliona dolara. Takođe, napravljen je i transfer tehnologije, zahvaljujući kojem je završen razvoj domaće izviđačko-borbene bespilotne letelice "pegaz", koja je na pragu serijske proizvodnje. Najavljena je kupovina i čuvenih turskih dronova "bajraktar", ali i ubrzani rad na razvoju domaćih "dronova samoubica". Kuća domaćih dronova, prema planovima, postaće fabrika "Utva" u Pančevu.

- Sistem "obad", na kom rade domaći stručnjaci, dizajniran je za podršku specijalnim jedinicama. "Jugoimport SDPR" razvija dron-kamikazu "gavran", namenjen uništavanju ciljeva duboko u neprijateljskoj pozadini. Odmiče i rad na prvom domaćem bespilotnom helikopteru "stršljen". Ovo jesu skupe "igračke", ali stvarnost na istoku Evrope nas svakoga dana uverava da bez njih više nema efikasne odbrane - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

"MALI MILOŠ"

PRVA domaća potpuno zaokružena robotizovana platforma je guseničar "mali miloš". Reč je o vozilu, čiji su nosioci razvoja Vojnotehnički institut i "Prva petoletka" iz Trstenika. Prototip usavršene varijante "malog miloša" naoružan je teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, kao i protivoklopnim raketnim lanserima M-79 "osa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona