ZATAMNJENA ISTORIJA KOMUNISTA: Dr Nemanja Dević o istorijatu „radikalnih zaokreta“ KPJ

Novosti online

14. 12. 2022. u 14:50

CENTRALNA tema novog predavanja dr Nemanje Devića jeste predočavanje „formiranja vektora politike Komunističke partije Jugoslavijeˮu višestruko značajnoj 1941. godini, posebno od marta do jula meseca kada je moguće konstatovati nekoliko radikalnih zaokreta u donošenju odluka i obrazaca ponašanja same KPJ.

ЗАТАМЊЕНА ИСТОРИЈА КОМУНИСТА: Др Немања Девић о историјату „радикалних заокрета“ КПЈ

kcns

Dr Dević sagledava genezu i promene stava o tome da je posredi „imperijalistički ratˮi da „komunisti u Jugoslaviji ne treba da se mešaju u njegaˮ, što će biti destabilizovano i kulminiraće demonstracijama 27. marta. U gradovima širom Srbije dolazi do generacijske smene koja prodire u KPJ, te se „uzdiže postsolunska generacija rodoljubivih mladih levičaraˮ, prodire „kritika zasnovana na talasu narodnog nezadovoljstvaˮ i, na koncu, „od 27. marta 1941. komunisti izlaze na istorijsku pozornicu posle dve decenijeˮ.

Predavač  naučno argumentovano i prijemčivo narativno govori o „zatamnjenoj istoriji KPJˮ, naglašavajući da su njeni bili pojedini potezi visoko ambivalentni, neretko u potonjim vremenima tumačeni kao strateški, dok bi slični postupci glasili za kolaboraciju „kolektivno pripisivanu drugoj straniˮ.

Premeštanje Centralnog komiteta u Beograd, uloga boraca Španskog građanskog rata, paralelizam vojne i političke vlasti, te trajno menjanje stavova i retorike KPJ samo su deo pitanja na koja odgovara dr Dević, izvodeći na kraju zaključak o osnovama KPJ i prirodi „izgrađene mimikrijeˮ u periodu do 7. jula 1941. godine.

Predavanje istoričara dr Nemanje Devića na temu „Zatamnjena istorija KPJ tokom 1941. godineˮ(može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao