POTVRĐENA EPIDEMIJA STREPTOKOKI I ŠARLAHA U VRTIĆIMA: Zabeleženi slučajevi epidemije u dva beogradska vrtića

Novosti Onlajn

30. 11. 2022. u 12:42

U DVA beogradska vrtića proglašene su epidemije, i to u jednom je epidemija šarlaha i streptokoke, a u drugom samo streptokoka. Obolela deca izolovana su iz vrtićkih grupa.

ПОТВРЂЕНА ЕПИДЕМИЈА СТРЕПТОКОКИ И ШАРЛАХА У ВРТИЋИМА: Забележени случајеви епидемије у два београдска вртића

Foto: V. I.

U vrtiću u kojem je i epidemija šarlaha, on je potvrđen kod dvoje dece, a kod osam je streptokoka. U drugom vrtiću je sedmoro dece obolelo od streptokoke, kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako je portal pre dva dana objavio, epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravali su dva vrtića u dve različite opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija, a koja između ostalog može da izazove i šarlah.

Rezultati briseva pokazali su da ima i šarlaha i streptokoke.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje navode da su epidemiolozi na terenu nakon što su pristigle prijave. Dodaju i da je od početka godine u beogradskim vrtićima bilo sedam epidemija šarlaha.

Ukupno je obolelo 64 dece. Poslednje dve epidemije su bile u oktobru, u okviru njih je obolelo 22 dece, a pre toga su dve bile u septembru kada je obolelo 16 dece.

Foto PU "Savski venac"

U vrtićima u kojima su potvrđene epidemije propisane su određene mere. Neophodna je trijaža na ulazu, dezinfekcija celog mesta, nema korišćenja plišanih igračaka, a plastične se moraju prati. Kada deca spavaju potrebno je da se rasporede glava-noge, a potrebno je i provetravati prostor kad god je to moguće.

Šarlah najčešće pogađa vrlo malu decu čiji je imunitet nešto slabiji. Najvažniji izvor streptokoknih infekcija su obolele osobe za vreme klinički ispoljenih simptoma bolesti, a ređe osobe koje nemaju simptome. Period zaraznosti značajno skraćuje lečenje antibioticima.

Put prenosa streptokoka je dominantno kapljični, dok su drugi putevi širenja infekcije znatno ređi, a to su konzumiranje kontaminirane hrane ili kontakta sa kontaminiranim predmetima.

Foto Novosti

Za šarlah ne postoji vakcina, a bolest se leči antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. Ako se ne leči, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća ili reumatske groznice.

Bolest ima sezonski karakter i češće se javlja u prelaznim godišnjim dobima, na jesen i u proleće.

Deca koja imaju šarlah žale se na jak bol u grlu koji je praćen visokom temperaturom i karakterističnim osipom. Često se javlja i povraćanje.

Roditelji se upozoravaju da pažljivo motre na simptome kod svoje dece, pa ako bilo koji od njih primete, da odmah posete lekara.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO JE ĆERKA DUBRAVKE MIJATOVIĆ I POZNATOG GLUMCA: Sakrivena od očiju javnosti - od majke je nasledila lepotu