ZEJTIN, I HRANA I LEK: Na egejskoj ruti maslina u Turskoj, gde ove godine očekuju rekordan rod od 400.000 tona (FOTO)

J. Subin

28. 11. 2022. u 10:11

TURSKA je četvrta po veličini nacija u svetu po proizvodnji maslinovog ulja. Grube procene su da bi ukupna prizvodnja stonih maslina mogla da bude više od 740.000 tona, što je povećanje od 45 odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

ЗЕЈТИН, И ХРАНА И ЛЕК: На егејској рути маслина у Турској, где ове године очекују рекордан род од 400.000 тона (ФОТО)

Foto J. Subin

Skupljanje maslina u punom su jeku, naročito u turskom Egeju, oko Izmira, Alčatija, Urle, Kušadasija i Bodruma. Ove godine, kako su nam rekli domaćini, očekuju proizvodnju maslinovog ulja od oko 400.000 tona, što bi mogle da budu rekordne količine.

Turska, velika i poljoprivredna zemlja, iako nadaleko poznata po južnom voću i tekstilu, i te kako se izdvaja u svetu po proizvodnji maslina i maslinovog ulja. Za vrhunski kvalitet, kako pričaju sami proizvođači, kažu da je zadužena viševekovna tradicija bavljenja ovim zanatom.

Odmora mnogo nema. Meštani sela Kazilki s ponosom su "Novostima" pokazali drvo masline staro 3.200 godina. Zbog starosti, ovo drvo nazivaju "Ata Agac" što znači Drvo predaka. Ono i danas rađa masline i od njih prave vrhunsko ulje. Kažu, da su stručnjačci dolazili i sa posebnim sondama ulazili pod zemlju do korena, kako bi utvrdili kada je drvo ugledalo svetlost dana.

Nepregledni redovi drveća maslina, neke od njih imaju i više od sto godina, rađaju, govore nam stanovnici okolnih mesta - "božiji lek".

Ateljei maslinovog ulja u drevnom jonskom gradu Klazomenai svedoče o početku proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja u Urli - tradicije koja traje do danas. Ovo mesto, ispričali su nam, dokazuje da je tehnologija koja se koristi sada u svetu, prvi put razvijena na ovim prostorima pre 2.600 godina. Inače, u Turskoj, prema grubim procenama, više od 500.000 porodica se bavi maslinama.

Na jugu Turske, u Ajdinu, nalazi se srce maslinjaka i oko 25 miliona stabala. Tu je i Muzej istorije maslina i maslinovog ulja Oleatrijum u Kušadasiju.

Izmirska etapa Rute maslina prolazi kroz nekoliko vrlo šarmantnih gradova kao što su Urla, Češme, Seferihisar, Guzelbahče, Mendres i Selčuk. U Anadoliji su masline poznate oko šest hiljada godina. Najstarija radionica maslinovog ulja na svetu otkrivena je u drevnom Klazomenaiju u Urli.

Urla je takođe poznata po svojim džamijama, kupatilima i karavan-sarajima koji datiraju iz otomanskog perioda. Jedan od najčudnijih gradova u Turskoj, Alačati, koji je postao jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj zahvaljujući svojim netaknutim plažama i turskom egejskom šarmu.

ZIMSKA IDILA USRED EFESA

POČETAK zime idealno je vreme i da se poseti čuveni antički grad Efes, ali i Apolonov hram. Turista u ovom periodu nema mnogo. Inače, Efes godišnje poseti više od dva miliona ljudi.

Ovde se nalazi i jedan od najvećih amfiteatara na otvorenom u Turskoj. Za vreme Grka služilo je za dramske predstave, Rimljani su u njemu održavali gladijatorske borbe, a danas se tokom leta održavaju brojni koncerti i kulturno-umetničke manifestacije. Ovde su nastupali Sting, Madona, Pavaroti, Elton Džon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri