NEPRAVEDNO ZABORAVLJENA BITKA U SRPSKOJ ISTORIJI: Zašto je bila značajna bitka na Moravi?

Игор Митић
Igor Mitić

21. 11. 2022. u 14:08

POSLE brojnih poraza, u nekoliko nedelja teških borbi, bitka na Moravi bila je jedina srpska pobeda u ratnoj 1915. godini. Stručna javnost ističe da je takozvani "Srpski protivudar" tokom Velikog rata nepravedno zaboravljen uprkos njegovom značaju koji može da se meri sa bitkama koje su vođenje na Ceru i Kolubari.

НЕПРАВЕДНО ЗАБОРАВЉЕНА БИТКА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ: Зашто је била значајна битка на Морави?

foto: OU Vlasotince - detalj sa plakata

- Ratnik umire dva puta. Jednom kada ga pogodi kuršum, a drugi put kada ga zaborave potomci – podsetio je istoričar prof. dr Dejan Antić na čiju je inicijativu vlasotinačka lokalna samouprava odlučila da pokrene obeležavanje godišnjice bitke čije su se najkrvavije borbe, protiv pripadnika Prve bugarske armije, vodile kod takozvanog gložanskog mosta u okolini Vlasotinca.

Bitka na Moravi, koja je omogućila odstupnicu srpskoj vojsci i Vrhovnoj komandi prilikom povlačenja prema Albaniji, jedinstveni je primer u ratnoj istoriji, da su trupe, nakon toliko bitaka, teškoća i gubitaka krenule u protivofanzivu i ostvarile veliku pobedu.

- Baš zbog toga naša je obaveza da se svake godine setimo junaka koji se ni u najtežim vremenima nisu štedeli već su podneli velike žrtve da bi se izborila sloboda – naglasio je Bratislav Petrović, predsednik vlasotinačke opštine.

Na akademiji kojom je obeleženo 107. godina bitke vođenje na širem potezu jugoistočne Srbije brojne zvanice sa juga zemlje evocirale su sećanje na ovaj važan događaj. On je omogućio opstanak srpske vojske koja će se, tri godine kasnije, posle albanske golgote, oporavka na Krfu i proboja Solunskog fronta, slavodobitno vratiti u svoju otadžbinu.

Bitka na Moravi, Leskovački manevar ili Pustorečka bitka različiti su nazivi za borbe srpske vojske protiv bugarskih okupatora vođenim, od sredine oktobra do kraja novembra 1915. godine, duž Vlasine, Južne Morave, Jablanice i Puste Reke.

- Timočka divizija prvog poziva junački je branila gložanski most i na tom mestu je poginulo 49 srpskih vojnika. Obruč se stezao, a morao je da se brani put koji vodi od Leskovca prema Kosmetu zbog čega je sa tim zadatkom, po narađenju Stepe Stepanovića, formirana manevarska grupa na čijem je čelu bio pukovnik Ljubomir Milić, tadašnji komandant Moravske divizije drugog poziva. On je organizovao odbranu u bezizlaznoj situaciji i izdao naređenje o napadu 11. novembra – podsetio je prof. dr Dejan Antić.

Bila je to velika pobeda i udžbenički primer herojstva i požrtvovanosti za svoj narod i državu. Komemorativni skup održan je u sali bioskopa vlasotinačkog Kulturnog centra u prisustvu predstavnika Ministarstva odbrane i policije, predsednika i predstavnika susednih opština i grada Leskovca i brojnih boračkih udruženja.

ZAHVALNICE

Skupu koji je Vlasotince organizovalo u saradnji sa Udruženjem potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije prisustvovali su general potpukovnik Milisav Simović, komandant Kopnene Vojske Srbije kao i načelnik Policijske uprave u Leskovcu Tomislav Ilić. Vojni orkestar iz Niša svirao je marševe, a guslar Miljan Toković pesmu „Boj na Moravi“. Zaslužnim pojedincima i kolekivima uručene su zahvalnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola