PREPISKA PIROTSKOG POSLASTIČARA SA TOLSTOJEM: Lazar je pisao velikom ruskom piscu, a onda mu je stigao odgovor (FOTO)

V.Ć.

21. 11. 2022. u 13:58

U BOGATOM fondu pirotskog Muzeja "Ponišavlje" svojevremeno se nalazilo i pismo znamenitog klasika Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji je udostojio pirotskog poslastičara Lazara Ćirića, i odgovorio mu na pitanja koje mu je Ćirić, početkom prošlog veka, postavio u pismu upućenom u Jasnu Poljanu.

ПРЕПИСКА ПИРОТСКОГ ПОСЛАСТИЧАРА СА ТОЛСТОЈЕМ: Лазар је писао великом руском писцу, а онда му је стигао одговор (ФОТО)

V.Ć.

Ćirić je svojevremeno bio poznat po nadimcima Tornik i Konzul, živeo je do 1958, rođen osamdesetih godina prethodnog veka, a našao se u knjizi poznate istoričarke "Znamenite ličnosti Pirota" Borislave Lilić, koja navodi da je Lazar bio svetski putnik, da je boravio svuda i da se nosio mišlju da poseti Tolstoja u Jasnoj Poljani.

Iz nekog razloga je odustao od putovanja u Rusiju, ali je u pismu zamolio slavnog pisca da mu odgovori na neka pitanja o veri, slovenstvu, životu na zemlji i nebu i sličnim duhovnim pitanjima koja ga muče u vreme kad je Austrougarska anektirala Bosnu i Hercegovinu, a Srbija se, uprkos ogromnim pritiscima iz sveta, opirala da tu aneksiju prizna. Razlog opiranju je strah za položaj Srba u anektiranim prekodrinskim zemljama.

V.Ć.

Odgovor na ova pitanja slavni pisac je poslao 1909. godine, a suština je veličina hrišćanskog, odnosno pravoslavnog mišljenja i ispunjenje u ljubavi prema Bogu i bližnjemu svome.

Ljubav prema Bogu, prema bližnjemu svome, prema savršenstvu, jednako poštovanje i ljubav prema svim, može se ispoljavati u svakom, bilo kom slučaju - poručio je Tolstoj pirotskom poslatičaru Lazaru Ćiriću u pismu datiranom 25. jula 1909. godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)