PETA DOZA PRVO ZA NAJSTARIJE: Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala dozvolu za dve bivalentne antikovid vakcine

B. Radivojević

17. 11. 2022. u 09:45

NACIONALNO telo za imunizaciju (NITAG), prema saznanjima "Novosti", sutra će dostaviti Ministarstvu zdravlja preporuku o bustovanju imuniteta protiv kovida novim bivalentnim vakcinama, za čiju primenu je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala dozvolu.

ПЕТА ДОЗА ПРВО ЗА НАЈСТАРИЈЕ: Агенција за лекове и медицинска средства Србије издала дозволу за две бивалентне антиковид вакцине

U pripremi preporuka o jačanju imuniteta novim cepivom, Foto N. Karlić

Preporuka još nije zvanično formulisana, ali preovlađujući stav stručnjaka u NITAG je da bivalentnu vakcinu prime prvenstveno imunokompromitovane osobe i najstariji sa hroničnim bolestima, a poželjno je i svi ostali. Ta vakcina će se davati kao - treća, četvrta ili peta doza.

Kao i u zemljama koje su ranije počele sa "bildovanjem" imuniteta protiv infekcije korona virusom i njegovim podvarijantama, bivalentne vakcine namenjene su za već kompletno imunizovane protiv kovida, odnosno za one koji su primili dve doze vakcine. To bi, zapravo, kod nas bio treći preporučeni buster.

Dozvolu ALIMS dobile su dve bivalentne vakcine: obe sadrže originalni vuhanski soj, a razlika je u tome što jedna od njih sadrži omikron BA.1 varijantu, a druga omikron BA.4 i BA.5 varijantu.

Foto Tanjug

Pavle Zelić iz ALIMS izjavio je da pre primene bivalentne vakcine u Srbiji, Nacionalno telo za imunizaciju treba da izda preporuku, Institut "Batut" uputstvo o načinu primene, a Nacionalna kontrolna laboratorija treba da analizira kvalitet prve serije.

- Reč je o buster dozi, koja je potrebna pre svega starijim građanima i osobama sa hroničnim i teškim bolestima - rekao je Zelić.

- Ona štiti od omikron sojeva, koji aktuelno cirkulišu u populaciji.

Nove mRNA antikovid vakcine ili tzv. pojačivači formulisane su tako da pruže zaštitu ne samo od izvornog SAR-KoV-2 virusa, kao što je to bio slučaj sa prvom vakcinom protov kovida, čija je primena kod nas počela u decembru 2020. godine, već da zaštite i od nekoliko podvarijanti omikrona.

Kada su pre više od dve godine osvojili mRNA tehnologiju proizvođačima je tehnički bilo lakše da i osavremene te vakcine, ali je najveći problem bio podtip virusa koji se dodaje. Jer u junu, kada se donosila odluka o tome, nije moglo da se pretpostavi da li će omikron na jesen biti dominantan ili će ga zameniti neki novi soj, koji je značajno drugačiji. Prvo su napravljene vakcine sa "dodatkom" omikrona BA.1, ali kako su već tad preovlađivali BA.4 i BA.5 i američka i evropska agencija za hranu i lekove su tržile od proizvođača da se cepiva "dopune" novim sojevima.

DONjA GRANICA 12 GODINA

BUSTER će kod nas primati stariji od 12 godina, dok je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) "Modernin" bivalentni pojačivač preporučio za decu uzrasta od šest do 17 godina, a "Fajzerov" za decu uzrasta od pet do 11 godina. Preporuka je doneta nakon što je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila primenu ovih vakcina od navršenih šest, odnosno pet godina.

ŠTITI I "ĆELIJSKO SEĆANjE"

EFEKAT treće doze vakcine, koja je u Srbiji počela da se daje u oktobru 2021. godine, i koju je primilo manje od 35 odsto stanovništva, prema svetskim podacima brzo je opao, za oko četiri meseca nakon primanja. U međuvremenu se "istopio" i zaštitni efekat četvrte doze, čija aplikacija je kod nas počela u martu ove godine, ali sa četvrtom dozom, odnosno drugom buster dozom vakcinisano tek oko 50.000 ljudi, što je manje od jedan odsto stanovništva. Ipak, imunitet se ne meri samo antitelima, već postoji i tzv. ćelijsko sećanje koje nas štiti posle kontakta sa virusom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna