DO POSLEDNJEG ATOMA SNAGE U BORBI PROTIV KORONE: Psihološka podrška zaposlenima u kovid-bolnici u Kruševcu daje dobre rezultate (VIDEO)

S. Babović

27. 10. 2022. u 09:24

ORGANIZOVANA psihološka podrška medicinskim radnicima počela je nedavno u kovid-bolnici u Kruševcu, saznaju "Novosti".

ДО ПОСЛЕДЊЕГ АТОМА СНАГЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Психолошка подршка запосленима у ковид-болници у Крушевцу даје добре резултате (ВИДЕО)

Foto S. Babović

Zajedničko deljenje iskustava u radu sa teškim pacijentima i dvogodišnja borba za njihove živote, već je za nekoliko meseci počelo da daje rezultate u ovoj ustanovi, gde je od otvaranja, decembra 2020, psiholog radio sa pacijentima i zaposlenima kroz individualne seanse.

Marija Živadinović, psiholog kovid-bolnice, predočava za "Novosti" da se često, pri pomenu mentalnog zdravlja, zaboravlja koliko su zdravstveni radnici u posebnom riziku.

Oni još rade u vanrednim okolnostima, sa veoma teškim pacijentima.

- Sindrom sagorevanja je otkriven 1980, upravo kod zdravstvenih radnika - napominje Marija Živadinović.

- Emocionalna iscrpljenost, razmišljanje o promeni posla samo su neke od mogućih naznaka tog stanja. Novija klinička istraživanja pokazala su da su zaposleni u kovid-bolnicama u većem riziku od dobijanja sindroma izgaranja, zbog težine posla i teških kliničkih slika pacijenata.

U intenzivnoj nezi bore se za svaki dah bolesnika, Foto S. Babović

Iskustvene grupe rade sa od tri do osam članova. Medicinski radnici zatražili su da zajedno govore i dele sve što su proživeli i još proživljavaju u borbi sa virusom korona.

- Imaju priliku da svojim iskustvima daju smisao i dele ih sa nekim ko je prošao iste ili slične situacije - pojašnjava sagovornica "Novosti". - Oni su izuzetno motivisani da uče, dosta su počeli da čitaju o psihologiji, dodatno se usavršavaju i svoja znanja primenjuju u radu sa pacijentima.

Medicinski radnici koji rade sa psihologom imaju zaštićen identitet ovom prilikom, ali su "Novosti" ipak uspele da dobiju jasniju sliku o stresu sa kojima se suočavaju od njihovih kolega koji još razmišljaju o savetovanjima sa psihologom.

Fizioterapeutkinja Ana Bogojević je prošle godine doživela veliku tragediju. U kovid-bolnici, gde nesebično pomaže pacijentima da se oporave i nakon mučne bolesti stanu na svoje noge, izgubila je oca.

- To je trauma koja će me pratiti - svedoči Ana za "Novosti".

- Uz podršku kolega i timski rad, uspevam da ostavim to iza sebe kada radim sa pacijentima. Idem dalje, borim se za druge očeve.

Anin kolega Ivan Milošević svedoči koliko je teško raditi sa nepokrenim ili teško pokretnim pacijentima, u punoj "ratnoj" opremi: skafanderu, maskama, rukavicama...

- U vreme delta soja, najviše smo radili plućnu rehabilitaciju, kada se pacijent skine sa mašine, učimo ga da ponovo diše - kaže Ivan Milošević, fizioterapeut. - Bolesnika koji su kod nas ležali mesec i više dana, ponovo su učili da koračaju. Ta sreća kada prohodaju treba da se vidi i doživi...

Marija Živadinović, Foto S. Babović

Otkako je preovladao omikron soj, koji je u kruševačku bolnicu uglavnom smestio najstariju populaciju, fizioterapeuti rade i ranu fizikalnu rehabilitaciju. Tu su pacijenti koji su doživeli prelom kuka, moždani udar ili su se spremali za neku intervenciju zbog osnovne bolesti, pa dobili kovid i potom su transportovani u ovu bolnicu.

Ožiljke kod medicinara ostavljali su i izlečeni i neizlečeni pacijenti. Bolesnima su bili saveznici u borbi za svaki dah, zaboravljajući pritom, da i sami treba da dišu. Posledice te dvogodišnje borbe osećaju danas. Veruju da će im psiholog pomoći da i iz nje izađu kao pobednici.

NAJTEŽA BORBA PROŠLE GODINE

PIK u kovid-bolnci bio je avgusta prošle godine, kada su dnevno lekari primali i po 50 pacijenata. U tim danima, borili su se za život od 400 do 450 pacijenata. Dešavalo se da gotovo sva mesta na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi budu popunjena. Pacijenti sa sa minimalnom šansom da prežive, pristizali su u ovu ustanovu. Mnogi su reanimirani i na samom ulazu u bolnicu. Borba u poslednjem talasu, iako je blaži po broju zaraženih, suočila je medicinare sa novim izazovima, kompleksnim stanjima kod starijih pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu