ČUĆE SE NA 40 KILOMETARA: Patrijarh Porfirije u manastiru kod Varvarina osveštava carsko zvono iz Rusije (VIDEO)

S.Babović

28. 10. 2022. u 18:33

PATRIJARH srpski gospodin Porfirije u ponedeljak dolazi u manastir Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina. U čudesnom manastiru Eparhije kruševačke, osveštaće se carsko ruskog zvona, koje su manastiru poklonili dobrotvori iz Sankt Petersburga.

ЧУЋЕ СЕ НА 40 КИЛОМЕТАРА: Патријарх Порфирије у манастиру код Варварина освештава царско звонo из Русије (ВИДЕО)

Foto: EPA

Zvono je teško oko 15 tona. Izradili su ga ruski livci. Crkveni zvonik, kako su “Novosti” pisale ove zime, krenuo je da se gradi tokom februara. Procenjuje se da će se zvonjava čuti na daljini od oko 40 kilometara!

-Da će se na ovom svetom mestu čuti „carsko rusko zvono“ bio je blagoslov starca Tadeja Vitovničkog, a sada se to proročanstvo koje smo brižno čuvali ispunjava- posvedočio je za „Novosti“ arhimandrit Aleksej Bogićević, iguman manastira.

Manastir u Bošnjanu se od 14.veka više puta gradio i rušio, a poslednji put, pre dve decenije.Danas ima Saborni hram i veličanstvene crkve sa izuzetnim freskama, ikonama, zvonicima. U kompleksu je skit Presvete Bogorodice Pećke Krasnice, pčelarska kućica, jedinstveno groblje od starih nadgrobnih spomenika i 130 krstova, prostrani manastirski letnjikovac, konak, biblioteka,izvor sa lekovitom vodom.

Uz neimarske poduhvate na izgradnji manastira bošnjanska svetinja je godinama dobijala zvona.

Danas ima 12 zvona. Rusko zvono,kako je predočeno “Novostima”, simbolično će opominjati narod da ne skrene sa puta vere. Na zvonu su oslikane figure Svetog Save i Svetog Simeona, carske porodice Romanovih, kneza Lazara i Svetog Sergeja Radonješkog.

Iguman Aleksej poručuje da će nas taj glas Božiji probuditi i podsetiti ko smo:stanovnici Kneževe, čudesne, mučeničke zemlje.

Osvećenje zvona 31.oktobra, pratiće i Sveta arhijereska liturgija od 10 sati.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja