MEŠTANI SELA KOD KRUŠEVCA OSUDILI OVCU NA SMRT: O ovom neverovatnom događaju živo je izveštavala beogradska štampa 1935. godine

S. BABOVIĆ

20. 10. 2022. u 07:59 >> 11:13

MEŠTANI sela Belasice kod Kruševca sudili su jednoj ovci i osudili je na smrt! Tužilac je bio izvesni Radomir Lazić, dok je ovca pripadala njegovom komšiji Toletu Stanojeviću. O ovom neverovatnom događaju živo je izveštavala beogradska štampa 1935. godine.

МЕШТАНИ СЕЛА КОД КРУШЕВЦА ОСУДИЛИ ОВЦУ НА СМРТ: О овом невероватном догађају живо је извештавала београдска штампа 1935. године

FB U vremenu starog Kruševca

- Ovce Toleta Stanojevića upale su pre 20 dana u Radomirov vinograd i pritom ga oštetile - pisali su mediji 1935. godine. - Radomir je pohvatao ovce i oterao ih u svoj tor, i odmah potom pozvao je opštinski sud da proceni štetu. Sud je našao da je Radomir oštećen sa 10 dinara i naredio je Toli da štetu nadoknadi.

Međutim, Radomir je bio nezadovoljan procenom odštete. Po njegovom mišljenju, šteta je iznosila 18 dinara. Kako Stanojević nije želeo da isplati tu štetu, Radomir je posle skoro mesec dana pozvao svoje prijatelje i rođake, i pitao za savet. Meštani su ocenili da Tola nije kriv, jer „nije prisilio ovcu da učini štetu”. Prema tome, za ceo slučaj „krivicu snosi samo ovca i njoj treba da se sudi”.

To se i dogodilo u obližnjem vinogradu.

- Tužbu je zastupao Radomir, izložio je krivicu ovce, tužeći je za samovlasno uništavanje tuđe imovine - pisali su mediji. - Zamolio je na kraju sud da prema ovci postupi po zakonu i da mu se dozvoli da on izvrši presudu. Sud je posle toga pristupio većanju i doneo presudu kojom se ovca osuđuje na smrt, tim pre što je se i njen gospodar odrekao kao štetočine prvoga reda i nije hteo da plati odštetu za nju.

Čim je saslušao presudu, Radomir je izvadio nož i zaklao ovcu. Pravda je, po njihovom mišljenju, bila zadovoljena, navodi se u jednom od novinskih izveštaja, koji je uspeo da pronađe i sačuva od zaborava poznati hroničar lokalne istorije Miloš Stojadinović.

- Kako se istraživanjem istorije kruševačkog kraja bavim više godina, tokom svog istraživanja prelistavao sam staru štampu u kojoj sam pronašao mnoštvo tekstova, koji su bili od izuzetnog značaja za pisanje publikacija - kaže Miloš Stojadinović, čija će knjiga „Zanimljiva Čarapanija” biti promovisana krajem novembra. - U knjizi je reč o neobičnim i nama nepoznatim događajima, o kojima je pisala štampa od 1849. do 1940. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)