HRVATI UOČI POSETE PATRIJARHA POMINJU BEZBEDNOSNE RIZIKE: Poglavar SPC danas i sutra u Vukovaru, oglasio se i Plenković

Tanjug

15. 10. 2022. u 14:03

PATRIJARH srpski Porfirije posetiće danas i sutra Eparhiju osečko-poljsku i baranjsku, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

ХРВАТИ УОЧИ ПОСЕТЕ ПАТРИЈАРХА ПОМИЊУ БЕЗБЕДНОСНЕ РИЗИКЕ: Поглавар СПЦ данас и сутра у Вуковару, огласио се и Пленковић

Foto Tanjug

Doček patrijarha Porfirija biće upriličen danas u 16.45 časova ispred Sabornog hrama u Vukovaru, posle čega će biti služen svečani čin doksologije.

Sutra u 9 časova biće služena sveta liturgija sa činom osvećenja i tronosanja hrama. Patrijarh Porfirije će potom osveštati Srpski dom u Vukovaru.

Poseta izazvala je negodovanje dela hrvatske javnosti, pre svega udruženja veterana, opozicije i pojedinih medija. Pitanje koje se u hrvatskoj javnosti postavlja je zašto poglavar SPC u Vukovar dolazi baš u nedelju, na dan obeležavanja 31. godišnjice od pogibije Blaga Zadre, komandira hrvatske vojske, koji je poginuo u borbi za Vukovar.

Portal hrvatskog lista Dnevnik piše da će Vukovar u nedelju biti "mesto visokog bezbednosnog rizika", jer, kako navode, osim braniteljskih udruženja, u ovaj grad se spremaju da dođu i navijačke grupe.

Stav o dolasku patrijarha Porfirija izneli su i predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Stipo Mlinarić Ćipe, poslanik opozicionog Domovinskog pokreta, na čijem čelu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, smatra da je za dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar u nedelju "kriv" premijer Plenković.

- On je jedini mogao preko ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića da odloži to njihovo događanje, odnosno da ga prebaci sedam dana kasnije - rekao je Mlinarić. Plenković je na to odgovorio da vlada sa dolaskom patrijarha nema ništa.

BONUS VIDEO: KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA - Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao