POKRALI BLAGO DA NAPUNE RIZNICE: UNESKO poziva zapadne moćnike da vrate kulturnu baštinu

Boris Subašić

02. 10. 2022. u 10:00

OPLjAČKANI ili na generalno "neetički stečeni" predmeti kulturne baštine koji se nalaze u riznicama, muzejima i kolekcijama bogatih zemalja, nekadašnjih kolonijalnih i okupacionih sila, treba da budu vraćene u zemlje porekla, objavljeno je u završnoj deklaraciji svetske konferencije Unesko održane u Meksiko Sitiju.

ПОКРАЛИ БЛАГО ДА НАПУНЕ РИЗНИЦЕ: УНЕСКО позива западне моћнике да врате културну баштину

Foto AP

Ovaj stav koji je usvojila većina od 150 predstavnika u Agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, do sada je najotvorenija podrška i pravna osnova zahtevima za povraćaj dragocenih artefakata.

Takav je i onaj iz Indije, koja je posle smrti kraljice Elizabete Druge od britanske kraljevske porodice tražila da joj vrati jedinstveni "kohinor", najveći dijamant iz kraljevske krune, koji je preko kolonijalne Istočnoindijske kompanije na sumnjiv način stigao u London. I Grčka od Britanaca već decenijama traži da joj se vrate antičke umetnine odnete sa atinskog Partenona i drugih lokaliteta, kao što i Čilenaci zahtevaju skulpturu Moai iz Britanskog muzeja.

Iz godine u godinu sve je veći pritisak iz nekadašnjih zemalja trećeg sveta, pre svih latinoameričkih i afričkih država, da veliki zapadni muzeji, aukcijske kuće i privatni kolekcionari vrate neprocenjiva umetnička dela i druge antikvitete. Institucije kulture zemalja porekla tvrde da im je nacionalno blago uzeto na nezakonit, ili u najmanju ruku neetički način.

Unesko je u deklaraciji naglasio da je kultura "globalno javno dobro" i pozvao na, kako navodi, otvoren, inkluzivan međunarodni dijalog o nelegalno stečenim artefaktima i konkretnim merama za borbu protiv nelegalne trgovine antikvitetima, koju bi trebalo uključiti u razvojne ciljeve UN.

SRPSKI SLUČAJ

SRBIJA bi mogla da se priključi zahtevima za povraćaj kulturnog blaga. Mnoge srpske srednjovekovne rukopisne knjige i dokumenti došli su u posed svetskih biblioteka i muzeja tako što su opljačkani u ratovima ili su ih navodno "spasavali" iz manastira i preprodavane krajnje sumnjivi "ljubitelji" i "kolekcionari".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!