NA EKSKURZIJU USKORO I U JASENOVAC? Ministarstvo prosvete šalje školama uputstvo za putovanja učenika

Lj. BEGENIŠIĆ

26. 09. 2022. u 11:00

UČENICI osnovnih i srednjih škola uskoro bi mogli na ekskurzijama da obilaze i mesta na kojima je tokom Drugog svetskog rata stradao srpski narod, ali i svi drugi narodi koji su bili žrtve fašizma - saznaju "Novosti".

НА ЕКСКУРЗИЈУ УСКОРО  И У ЈАСЕНОВАЦ? Министарство просвете шаље школама упутство за путовања ученика

Foto P. Milošević

Inicijativu da učenici na putovanjima posećuju stratišta pokrenuo je Muzej genodida pre nekoloko meseci, Ministarsvo prosvete ju je prihvatilo i sada u ovom resoru pripremaju stručno uputstvo koje će uskoro poslati svim školama u Srbiji.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je prihvatilo inicijativu i priprema se Stručno uputstvo za organizaciju i realizaciju studijskog putovanja u osnovnoj i srenjoj školi, koje će uskoro biti prosleđeno školama - kažu za naš list sagovornici iz ovog resora odgovarajući na pitanja kada će početi realizacija inicijative koju je Muzej pokrenuo i da li se već zna koja mesta će učenici obavezno obilaziti.

Srpski stradalnici, Foto D. Dozet

Muzej žrtava genocida uputio je u julu Ministarstvu prosvete inicijativu u kojoj je navedeno da se u program, primereno uzrastu, uvrste obilasci mesta stradanja civilnog stanovništva i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata, odnosno stratišta, gubilišta, bojišta, memorijalnih centara, znamenitih mesta, prostornih kulturno-istorijskih celina, spomen-parkova i spomen-područja koja se nalaze u Srbiji, kao i u inostranstvu.

Sećanje na žrtve u Donjoj Gradini, Foto S. Mišljenović

Muzej je predložio i lokalitete koje bi trebalo obići. To su: memorijalni centri u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i u Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji.

Ministar Branko Ružić je, odmah nakon što je inicijativa podneta, naveo da lično podržava ideju da učenici obilaze mesta ratnih stradanja u Srbiji, regionu i inostranstvu, jer će se tako doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.

- Učenicima treba još više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja, kao i drugih nedužnih žrtava rata u NDH - rekao je Ružić.

U logor NDH dovoženi vagonima, Foto I. Marinković

- Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija.

Istovremeno iz Muzeja žrtava genocida poručili su da bi se organizovanim obilascima mesta stradanja unapredilo razvijanje saosećanja kod učenika prema žrtvama rata, koje prevazilazi sagledavanje isključivo istorijskih podataka, čime bi se doprinelo razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.

Memirijalni kompleks Jasenovac, Foto I. Marinković

Decenijama pravili propuste

DIREKTOR Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić smatra da je napravljen ozbiljan propust u prethodnim decenijama zato što đaci nisu upoznavani sa stratištima srpskog naroda, te da je upoznavanje dece sa mestima stradanja Srba, ali i drugih naroda u Drugom svetskom ratu, neophodno. On ističe da nismo u dovoljnoj meri približili deci nacionalnu istoriju srpskog naroda ni ono što čini sopstveni nacionalni identitet, a u okviru njega i taj stradalnički momenat iz perioda Drugog svetskog rata.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna