ČLANOVI "SMAKA" U PRIRODNOJ VELIČINI: Spomenik legendarnom bendu odlukom kragujevačke skupštine

D. Matović

04. 09. 2022. u 07:15

LEGENDARNA grupa "Smak" uskoro bi mogla da dobije spomenik u Kragujevcu. Na poslednjoj sednici, kragujevački odbornici su gotovo jednoglasno podržali ovu inicijativu Doma omladine u gradu na Lepenici.

ЧЛАНОВИ СМАКА У ПРИРОДНОЈ ВЕЛИЧИНИ: Споменик легендарном бенду одлуком крагујевачке скупштине

Foto: I. Marinković

Član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić je istakao da je "Smak" jedan od najvećih simbola grada, uz Muzej "21. oktobar", Knjaževsko-srpski teatar i nekadašnju "Zastavu".

Predviđeno je da spomenik grupi "Smak" bude postavljen u Ulici Branka Radičevića, a činiće je skulpture članova te rok grupe u prirodnoj veličini.

- Spomenik će se izgraditi, odnosno postaviti u čast jugoslovenske i srpske rok grupe, nastale u Kragujevcu 1971, koja je značajno doprinela kulturnom razvoju i promociji Kragujevca u zemlji i inostranstvu - piše u predlogu Doma omladine u kojem je "Smak" imao prve nastupe.

Grupu "Smak" su decembra 1971. godine osnovali Točak, Kepa i Zoran Milanović. Naziv grupe je određen na osnovu istoimenog dramskog kolaža, koji je tada bio postavljen u Kragujevcu, a koji je bio posvećen streljanju đaka u Drugom svetskom ratu. Sem toga, Smak je i skrećenica za "Samostalni muzički ansambl Kragujevac".

Bili su predgrupa "Dip parplu" na njihovom koncertu u Beogradu 1975. Posle hit singla i tog odličnog koncerta, izdali su prvi album, koji se našao na listi "Top 50" najprodavanijih jugoslovenskih albuma svih vremena.

"Smak" je bio, pre svega, poštovan zbog Točkove gitarske virtuoznosti, u početku najviše po uzoru na Džimija Hendriksa i zbog zanimljive i snažne fuzije hard roka, džeza, progresivnog roka, džez roka sa snažnom bluz osnovom. Albumi "Crna dama" i "Stranice našeg vremena" bili su veoma popularni, i čak su bili izdavani za englesko tržište.

ULAZAK U HAREM

NAJPOZNATIJI instrumental "Smaka", "Ulazak u harem" je kompozicija Točkovog učitelja Dragoljuba Jarakovića Jaraka. Točak je govorio da ko uspe da je odsvira, ume da svira gitaru. Originalna verzija je u takozvanom ruskom štimu i bazirala se na nekom muzičkom motivu sa Kosova. "Smak" je snimio "Ulazak u harem" na nagovor kritičara Pece Popovića, i uz negodovanje Točka, ali je postala hit i izazvala pravu kontroverzu, kada je u isto vreme objavljena za dve različite izdavačke kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)