"BOŽE PRAVDE" ORILO SE SVIM UČIONICAMA: Za 740.000 učenika juče počela nova školska godina, u više od 300 ustanova časovi bili skraćeni

Lj. B.

02. 09. 2022. u 13:30

HIMNOM "Bože pravde" i čitanjem pisma ministra prosvete upućenog đacima i nastavnicima, juče je za oko 740.000 đaka u osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela školska godina.

БОЖЕ ПРАВДЕ ОРИЛО СЕ СВИМ УЧИОНИЦАМА: За 740.000 ученика јуче почела нова школска година, у више од 300 установа часови били скраћени

Ministar Ružić u OŠ "Vuk Karadžić", Foto P. Milošević

Nastava se u većini od 1.829 obrazovnih ustanova odvija uobičajeno, nema onlajn časova, sva deca su u klupama, časovi traju 45 minuta, a maske nisu obavezne. Zbog štrajka članova Unije sindikata prosvetnih radnika u delu škola časovi su bili skraćeni na pola sata.

Vraćanje u normalu raduje i decu i đake i roditelje, a gužva i graja na ulicama i oko škola juče su podsećale na vremena pre kovida. Svi se nadaju da će se cela školska godina odvijati normalno, ali budući da se epidemija još nije povukla, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou i donositi odluke po potrebi.

Smederevo, Foto N. Živanović

Inače, himna "Bože pravde" intonirana je u svim školama u zemlji uključujući i one u Raškoj oblasti, kao i 15 škola opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, uprkos protivljenju pojedinih političkih predstavnika Albanaca.

Ministar prosvete Branko Ružić posetio je beogradsku OŠ "Vuk Karadžić" i prisustvovao prvom času četvrtaka.

- Želim vam da prvi ciklus osnovnog obrazovanja završite na najbolji mogući način.

Značajno je da od najmlađih dana poštujete simbole naše države i na taj način poštujemo ono što jesmo - rekao je ministar đacima.

Ružić je posetio i učenike Desete beogradske gimnazije "Mihajlo Pupin" u kojoj se realizuju zahtevni programi kao što su bilingvalna nastava i internacionalna matura, a obišao je i učenike prvog razreda u OŠ "Čibukovački partizani" u Kraljevu, kao i đake u Šumarskoj školi u istom gradu.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u štrajk se uključilo 188 škola u celosti, što znači da su učestvovali svi nastavnici, dok je u 137 bio uključen deo nastavnika. Tu su časovi trajali po 30 minuta. Sindikalci su se, protestujući zbog lošeg materijalnog položaja, okupili u 15 gradova.

Kraljevo, Foto G. Šljivić

Ministar Ružić je rekao da su predstavnici Ministarstva razgovarali sa sva tri reprezentativna sindikata o svim aktuelnim temama, pa i o povećanju zarada. U Uniji kažu da je štrajkovalo 80 odsto od 830 škola članica.

- Postavljaju se ponekad ekstremno visoki ciljevi, ono što država ne sme da dozvoli to je da se fiskalno konsolidovan sistem na bilo koji način ugrozi. Videćemo i po broju škola u štrajku koliko je to zaživelo - rekao je ministar.

Ružić je rekao i da će se veoma brzo odlučiti o tome da le će na maloj maturi osmaci u sklopu kombinovanog testa polagati jedan predmet, umesto svih pet koji su do sada polagali - istorija, geografija, biologija, fizika, hemija.

Novi Sad, Foto N. Karlić

Tekst potpisa

PRITUŽBA ZBOG "CIGANČETA"

POKRET Roma "Opre" protestovao je što u lektiri za treći razred "Narodne umotvorine lake za đake trećake", piše: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini?". Ocenili su da je obrazovni sistem pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici i najavio da će podneti pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva i izdavačke kuće "Klett".  Iz "Kletta" su saopštili da se ovim tekstom ne iskazuje negativan odnos prema Romima, već se skreće pažnja na njihov težak položaj, te su istakli žaljenje što su povredili osećanja romske zajednice.

SMANjUJE SE BROJ ĐAKA

PREMA podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u školskoj 2021/22. godini bilo 507.374 đaka, što je znatno manje nego školske 2012/13. kada ih je bilo 565.199. Smanjen je i broj upisanih prvaka i svršenih osnovaca, budući da je u školskoj 2012/13. bilo 70.192 prvaka, a lane 64.233, dok je broj onih koji su završili osmi razred pao sa 74.704 na 64.253. Zabeleženo je i smanjenje broja škola, pošto ih je u školskoj 2012/13. godini bilo 3.455 a sada 3.219.

* * * * * * * * * *

U VOJVODINI OBNOVA MNOGIH OBJEKATA

IGOR Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, posetio je juče dve obnovljene škole - OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod", područno odeljenje u Zasavici 1, a zatim i OŠ "Jovan Popović" u Sremskoj Mitrovici, čiji su učenici ovu školsku godinu započeli u obnovljenom i dograđenom objektu od 787 kvadrata, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 73 miliona dinara. S. K.

* * * * * * * * * *

MINISTAR VULIN BEZBEDNOST DECE PRIORITET

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poželeo je đacima uspešan početak školske godine, istakavši da je prioritet policije da deca budu sigurna i bezbedna. On je posetio đake prvog razreda OŠ "Nadežda Petrović" istakavši da je njihova policija tu da ih čuva i štiti i brine o njihovoj bezbednosti i sigurnosti.

- Dragi đaci, uvek dođite kod policajaca i kažite im kada imate neki problem, kada se nečeg uplašite, kada se izgubite... Upamtite, šta god da vam se desi, oni su tu, oni vas čuvaju - poručio je Vulin.

* * * * * * * * * *

ULjMA KOD VRŠCA ZABRANjENI MOBILNI

UČENICI OŠ "Branko Radičević" iz vršačkog sela Uljma od ove školske godine više ne smeju u školu da donose mobilne telefone i pametne satove. Tu odluku je donelo nastavničko veće. Jedino deca iz okolnih mesta, koja putuju do Uljme, mogu da ponesu pametne uređaje, ali će oni do kraja nastave stajati kod odeljenskog starešine.

 J. J. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna