DA LI JE LETU DOŠAO KRAJ: Objavljena detaljna vremenska prognoza za naredni period

Novosti online

01. 09. 2022. u 17:03

DANAS i sutra jače pogoršanje uz kišu i osetnije osveženje, a nove padavine moguće su u nedelju, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

ДА ЛИ ЈЕ ЛЕТУ ДОШАО КРАЈ: Објављена детаљна временска прогноза за наредни период

Foto: Tanjug/S.A.

Za vikend vrlo sveže noći, ali tokom dana malo toplije. Početkom sledeće nedelje toplije, ali nestabilno, posebno na severu i zapadu, dok se novo pogoršanje vremena očekuje oko 12. septembra.

Vreme danas i sutra

Veći deo regiona već ima povremenu pojavu kiše i pljuskova, što je posledica uticaja frontalne zone na kojoj se razvija visinski ciklon, dok sa severa pritiče osetno svežiji vazduh.

Danas tokom dana nestabilno uz kišu i grmljavinske pljuskove koji lokalno mogu biti i jaki, dok se krajem dana i u toku noći kao i sutra pre podne pod uticajem visinskog ciklona obilnije padavine mogu očekivati nad većim delom BiH, krajnjim istokom Hrvatske, najvećim delom Srbije i nad Crnom Gorom.

Kako napominje Čubrilo, ima neslaganja po pitanju tačne putanje tog ciklona i to će u velikoj meri uticati na raspored padavina ali najveći deo prognostičkog materijala nad ovim predelima do petka posle podne daje između 15mm i 45mm taloga, lokalno i više, dok bi pljuskove i grmljavine trebalo biti i duž srednjeg i južnog Jadrana kao i na jugu BiH, ali bi bili lokalnog karaktera.

Tokom dana dalje zahlađenje i maksimum od +17 na severozapadu do oko +27 na jugoistoku, dok bi sutra u zoni oblačnog vremena uz obilne padavine maksimu bio veoma nizak, samo do +16 stepeni Celzijusa. Nad ostalim predelima do +22 stepena Celzijusa. Na kopnu umeren severozapadni vetar,a duž Jadrana bura.

Uveče bi trebalo polako da se razvedri, tako da bi noć ka suboti nad vedrim predelima bila vrlo sveža uz minimume koji bi padali samo na oko +12 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za vikend

U subotu tokom dana pretežno sunčano i toplije uz dnevni maksimum do +19 do +26 stepeni Celzijusa, dok bi u nedelju uz slične temperature ponovo trebalo da bude prolazne kiše i pljuskova, ističe Čubrilo.

Od nedelje ka nama bi sa juga priticao topliji vazduh, ali bi i dalje sa zapada priticala i određena količina vlažnog vazduha te bi nad zapadnim i severnim preeleima i dalje, a posebno posle 7.9. bilo nestabilno uz grmljavinske pljuskove. Dnevni maksimum bi se tokom većeg dela sledeće nedelje kretao od +24 do 29 stepeni Celzijusa, što je malo iznad proseka.

Novo pogoršanje uz padavine i osveženje moguće je oko 12. septembra.

BONUS VIDEO - CEO TRSTENIK NA ZAPADNOJ MORAVI: Pogledajte jedinstenu trku čamaca s motkom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)