SAD ZBOG "PRAJDA" ZAVRĆU RUKE SRBIJI: Raste pritisak zapada na Beograd da, uprkos rizicima, omogući "Paradu"

R. Dr.

01. 09. 2022. u 08:00

SRBIJA je pod izuzetno snažnim pritiskom Zapada da, uprkos izričitom stavu svog državnog vrha, ipak dopusti paradu kao centralnu manifestaciju "Evroprajda".

САД ЗБОГ ПРАЈДА ЗАВРЋУ РУКЕ СРБИЈИ: Расте притисак запада на Београд да, упркос ризицима, омогући Параду

Organizatori ne odustaju od najavljene manifestacije, Foto P. Mitić

Ovaj događaj, sudeći po porukama koje stižu iz Brisela i Vašingtona, postaje najvažniji ispit koji je pred našom zemljom - važniji od Kosova i Metohije, mira u regionu, ekonomske krize i spoljnog zida sankcija Rusiji.

Mešanje evropskih i američkih zvaničnika u unutrašnje stvari Srbije ima dugu i bogatu tradiciju, ali je utisak da Beograd nikada nije bio izložen ovolikom pritisku zbog otkazivanja događaja od najviše nekoliko hiljada učesnika. Trasa šetnje pripadnika LGBT osoba od nepuna tri kilometra postala je ključna za neuporedivo duži put Srbije ka priključenju Evropskoj uniji.

Događaj dobija i međunarodne političke aspekte, budući da se pozicija Srbije suočene sa ekstremizacijom kosovskog problema, uz doslednu vojnu neutralnost i izbalansiran odnos prema sukobu u Ukrajini, planski usložnjava i otežava. Cilj ovih aktivnosti je jačanje pritiska na Beograd i pokušaj disciplinovanja vlasti Srbije.

Koliko je parada učesnika ovogodišnjeg "Prajda" koji ima karakter i formu panevropske manifestacije važna Stejt departmentu svedoči izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. On je Beograd pozvao da omogući održavanje "Evroprajda".

- Sloboda mirnog okupljanja i izražavanja bitne su komponente zdrave demokratije.

Entoni Blinken, Foto AP

Pozivamo Srbiju da obnovi svoju predanost da ugosti ovogodišnji "Evroprajd" - napisao je Blinken, uz ocenu da prava LGBT i ostalih osoba pripadaju korpusu ljudska prava.

Neviđenu ažurnost, koja po pravilu izostaje kada je reč o ostalim problemima sa kojima se Srbija bori, pokazali su evroparlamentarci i briselski zvaničnici.

Delegacija EU već je srpske vlasti prećutno upozorila porukom da pomno motri na buduće poteze države povodom održavanja kontroverznog događaja. Poslanici Evropskog parlamenta, njih 145, juče su uputili pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kojem ih pozivaju da omoguće održavanje "Evroprajda".

Poslanici navode da obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope podrazumevaju "da obezbedi sprovođenje zakona i preduzme odgovarajuće mere da zaštiti učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava".

- "Parada ponosa" mirno je oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja - navode evroposlanici uz ocenu da bez obzira na pretnje po bezbednost učesnika šetnje, "potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje".

Članovi evropske skupštine apeluju na državno rukovodstvo Srbije da pokrene dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje. Od vlasti se traži da se dodatno obaveže na angažovanje dovoljno pripadnika policije kako bi se osigurala bezbednost skupa.

Prethodne "parade" koje su održavane u Beogradu obezbeđivalo je oko 5.000 pripadnika policije. Budući da planirani ovogodišnji program traje nedelju dana, nezvanično se procenjuje da bi ovogodišnji "Prajd" zahtevao angažovanje trostruko većeg policijskog sastava. Ovaj kriterijum, uz sve bezbednosne rizike koji postoje, bio je među ključnim razlozima da državni vrh donese odluku da se centralna parada - zabrani.

Organizatori, bez obzira na zabranu, ne odustaju od zacrtanog plana i najavljuju da će parada biti održana. Goran Miletić, koordinator "Evroprajda" kaže da će joj prisustvovati oko 15.000 ljudi.

- Ne očekujem da će policija zabraniti skupove na otvorenom jer za to ne postoje zakonski razlozi. Ukoliko narednih dana bude doneto rešenje o zabrani, žalićemo se MUP i Upravnom sudu. Bez obzira na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, niko od visokih gostiju iz inostranstva nije otkazao dolazak u Beograd. Svakodnevno se najavljuju novi gosti koji žele da dođu iz solidarnosti - izjavio je Miletić.

Dolazak su, između ostalih, najavili predstavnici gotovo svih evropskih LGBT udruženja, delegacija Evropskog parlamenta, predstavnici tela EU koja se bave ljudskim pravima i drugi.

DOGAĐAJI U ZATVORENOM SLOBODNI

NAJAVLjENA zabrana šetnje učesnika "Evroprajda" neće se odnositi na planirani program - tribine, izložbe, predstave i performanse. Ovi događaji biće održani mahom u zatvorenom prostoru i biće adekvatno obezbeđeni. Zabrana će važiti samo za planiranu šetnju gradskim ulicama, koja je ove godine planirana na trasi od Narodne skupštine do kalemegdanskog Donjeg grada, gde je planiran centralni događaj i zatvaranje manifestacije.

"VOŽD KOJI SE UMILjAVA MOSKVI"

VEST o zabrani "Prajda" sa neskrivenim političkim sladostrašću je dočekana u Hrvatskoj. "Slobodna Dalmacija" tako donosi komentar čija je suština da je "srbijanski vožd Vučić" iskreirao ambijent kojim tobože vladaju ekstremisti i desničari kako bi zabranio "Paradu ponosa". Iza zabrane, kako tvrdi "Slobodna Dalmacija", stoji Vučićeva želja da se "antizapadnjačkim gestovima umili Moskvi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (32)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?