VLADA NE BRANI, NEGO MOLI DA SE "PRAJD" ODLOŽI: Organizatori evropske "Parade ponosa" negiraju da je događaj zabranjen i ne odustaju

R. Dr.

30. 08. 2022. u 09:34

MANIFESTACIJA "Evroprajd" zakazana od 12. do 18. septembra, u Beogradu, za državu je otkazana, ali za organizatore - nije.

ВЛАДА НЕ БРАНИ, НЕГО МОЛИ ДА СЕ ПРАЈД ОДЛОЖИ: Организатори европске Параде поноса негирају да је догађај забрањен и не одустају

Foto N. Skenderija

Uprkos saopštenom stavu državnog vrha da je ovaj događaj odložen zbog brojnih problema sa kojima se država suočava, organizatori "Prajda" ističu da formalnu odluku nisu dobili i da se, prema unapred pripremljenom planu, pripremaju za događaj. Nije sasvim jasno ni da li je događaj zabranjen u celini ili će izostati samo tradicionalna šetnja gradskim ulicama.

Pravna forma otkazivanja manifestacije posvećene promociji prava pripadnika LGBT populacije još nije poznata. Aktuelna premijerka Ana Brnabić juče je objasnila da nije po sredi izričita zabrana, nego pre molba Vlade upućena organizatorima.

- Vlada nije ništa zabranjivala. Država ne želi bilo kome da uskraćuje Ustavom garantovana prava, ali je pitanje kakve posledice održavanje takvog skupa može da ima po Srbiju. Reč je o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Žao mi je što je tako, ali nama je ovaj septembar "savršena oluja". Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje - navela je Brnabićeva, koja je sličnu poruku lično prenela i izaslanicima Evropskog parlamenta Violi fon Kramon i Teri Rajnke.

Goran Miletić, Foto Tanjug

Saopštavajući da "Parade ponosa" neće biti, iako ove godine ima međunarodni karakter, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je rekao i da nije srećan zbog toga, jer se time ugrožavaju prava manjine. Država je, kako je rekao, izabrala ovaj put pritisnuta mnogobrojnim problemima.

Organizatori "Evroprajda", međutim, ističu da nikakav akt državnih organa nisu dobili, iz čega zaključuju da imaju zeleno svetlo za njeno održavanje.

- Ništa ne odlažemo, još manje otkazujemo - kaže koordinator "Evroprajda" Goran Miletić.

Prema njegovim rečima, MUP može da zabrani šetnju - centralni događaj manifestacije, ali se to svakako ne odnosi na prateći program "Evroprajda" - koncerte, tribine, izložbe...

- Ukoliko MUP zabrani šetnju, imaćemo svoj pravni odgovor. Podsećam da je Ustavni sud prethodne zabrane ocenio kao neustavne i na to ćemo se svakako pozvati. Vlada jeste zasedala povodom šetnje, ali nikakva odluka niti zaključak nisu usvojeni, niti smo dobili bilo kakvu zvaničnu informaciju. Od policije, sa kojom redovno i dobro sarađujemo nismo dobili nikakvu informaciju o povećanom riziku, mogućnostima za nasilje i slično. Mi se, zato, posvećeno spremamo za organizaciju događaja - objašnjava Miletić.

Kako se nezvanično govori, planirano je da "Evroprajdu", uz predstavnike stranih organizacija i udruženja, prisustvuju i zvaničnici EU, uključujući i više evroparlamentaraca. Oni će, najverovatnije, svakako biti u Beogradu od 12. septembra, kako bi podržali organizatore "Prajda".

LITIJE PRIHVATLjIVE, GOVOR MRŽNjE NE

ORGANIZATORI "Evroprajda" ističu da ne primećuju veće protivljenje javnosti, nego što je to ranije bio slučaj. Izražavanje suprotnog stava i protivljenje održavanju parade, koje je obeležilo crkvenu litiju održanu u nedelju u Beogradu, po njima je - prihvatljivo.

- Uslov je samo da se stavovi iznose u granicama zakona i bez govora mržnje - naglašava Goran Miletić, koordinator "Evroprajda".

ŽALjENjE DELEGACIJE EU

DELEGACIJA Evropske unije u Srbiji izrazila je žaljenje što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti "Evroprajd".

"Evroprajd već dugi niz godina zagovara jednaka prava LGBTIQ osoba širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. To su osnovna prava za EU i očekujemo da ih naši najbliži partneri poštuju", navedeno je u saopštenju.

Iz Delegacije EU poručuju da bi "pozdravili dalja pojašnjenja", najavljuju da će pratiti ovu temu i izražavaju nadu da će se "naći način da se manifestacija održi bezbedno i u miru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba