DOM ZATVOREN, A I DALJE RADI? Inspekcija i policija nisu uspele da uđu u ustanovu za stare "Rojal" u Krnjači

D. J.

27. 08. 2022. u 07:30

REPUBLIČKA inspekcija socijalne zaštite juče je naišla na zatvorena vrata staračkog doma "Rojal" u beogradskom naselju Krnjača, koji je imao rok do srede da iseli sve korisnike.

ДОМ ЗАТВОРЕН, А И ДАЉЕ РАДИ? Инспекција и полиција нису успеле да уђу у установу за старе Ројал у Крњачи

Foto M. Anđela

I ekipa "Novosti" pokušala je da utvrdi da li su u "Rojalu" postupili po nalogu inspekcije, ali je kapija bila zaključana. U dvorištu nije bilo nikoga, ali je većina prozora bila otvorena na kip, kao i vrata na jednoj terasi. Komšije nisu bile sigurne da li je dom zatvoren ili i dalje u njemu borave korisnici i zaposleni. Telefon ove ustanove nije juče radio.

- Već danima je ovde kapija zaključana, a ja nisam videla da iko ulazi ili izlazi odatle. Ne viđam ni vlasnike. Čula sam da ovde leže mnoge bolesne i nepokretne osobe, tako da oni ne mogu ni da se pojave ispred i kada bi hteli - prokomentarisala je jedna komšinica.

Starački dom "Rojal" nema licencu za rad, a nema ga ni na listi zvaničnih ustanova, na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Negovateljice i kuvarice rade na crno, a stanari su, prema tvrdnjama njihovih rođaka, bili maltretirani.

Dešavalo se da korisnici ovog doma, kako navode bivši zaposleni, danima gladuju, a zbog neadekvatne nege, mnogi su, navodno, dobili i šugu, ali i druge infekcije. S druge strane, na sajtu "Rojala" piše da poseduju dozvolu za rad, ali dokument koji to potvrđuje nisu objavili.

Foto M. Anđela

 

BAČENI LEKOVI I PELENE

NA igralištu za decu, koje je prekoputa doma, razbacane su kutije raznih lekova, između ostalih i "trodona", ali i iskorišćenih pelena. Komšije pretpostavljaju da su tu deponiju napravili upravo ljudi iz "Rojala".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)