MUZIKA, FOLKLOR, POSETE MANASTIRIMA: Za naše đake iz inostranstva u Tršiću organizovana letnja škola

Lj. B.

22. 08. 2022. u 08:40

ZAVRŠNOM priredbom u Tršiću okončan je juče boravak 73 dece iz dijaspore koja su boravila u Naučno-obrazovno-kulturnom centru "Vuk Karadžić" u okviru letnje škole srpskog jezika "Leto u zavičaju".

МУЗИКА, ФОЛКЛОР, ПОСЕТЕ МАНАСТИРИМА: За наше ђаке из иностранства у Тршићу организована летња школа

Foto: Ministarstvo prosvete

Ovu manifestaciju, prvi put ove godine, organizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kako nam kažu organizatori - interesovanje je veliko. Boravak je juče završila grupa dece koja su došla iz Nemačke, Grčke, Italije, Francuske i Slovenije. Pre njih u Tršiću je boravila grupa od 27 učenika, a u septembru je najavljen dolazak još 105 mališana.

- Naša deca iz dijaspore koja su ovde boravila veoma dobro govore maternji jezik, oni ga uče u dopunskim školama u zemljama u kojima žive - kaže nam Aleksandra Purić, v. d. direktora Centra "Vuk Karadžić". - To su deca od sedam do 15 godina, koja idu u osnovnu školu, jako su zadovoljni i roditelji i deca, koja žele ponovo da nam dođu.

FILHARMONIJA

ZA vreme boravka prve grupe dece u Centru su boravili i učesnici radionice za učenike srednjih škola - "Etnologija i antropologija". Beogradska filharmonija mladih je održala koncert za učesnike škole.

Naša sagovorica pojašnjava da se deca sa srpskim jezikom i srpskom kulturom upoznaju kroz radionice u okviru kojih se kroz muziku i folklor uči srpski jezik.

- Oni se ovde upoznaju i sa tradicijom i kulturnim nasleđem, posetili su manastir Tronoša, Banju Koviljaču, a KUD "Karadžić" iz Loznice u kome nastupaju njihovi vršnjaci priredilo im je koncert - ističe Aleksandra Purić.

Boravak dece je besplatan, sve troškove pokriva Ministarstvo prosvete, a ministar Branko Ružić ističe da su ovakvi centri značajni kao podrška učenicima koji žele da dodatno unaprede svoja znanja, interesovanja i sposobnosti.

Program letnje škole osmislila je prof. dr Marina Janjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, čija je uža specijalnost izučavanje zavičajnog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)