RHMZ NAJAVLJUJE PLJUSKOVE SA GRMLJAVINOM: Oluja potresa Evropu, a nevreme se očekuje i u pojedinim delovima Srbije

Novosti online

19. 08. 2022. u 17:30

ZA nešto više od sat vremena na zapadu i jugozapadu zemlje dolazi do razvoja oblačnosti i očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, piše u najnovijem saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

РХМЗ НАЈАВЉУЈЕ ПЉУСКОВЕ СА ГРМЉАВИНОМ: Олуја потреса Европу, а невреме се очекује и у појединим деловима Србије

Foto: P. Milošević

- U naredna dva sata na zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom - objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u 16.20 časova.

Pored ove najave, RHMZ je u jutarnjim satima izdao i 5 upozorenja, dok su na području zemlje upaljena i dva meteoalarma - narandžasti, koji govori da je vreme opasno i crveni, koji predstavlja vrlo opasno vreme.

Pored toga, snažne oluje pogodile su područja centralne i južne Evrope, i u njima je poginulo najmanje 13 ljudi, uključujući troje dece.

Kada je o upozorenjima reč, prvo se odnosi na visoke temperature između 36 i 39 stepeni na području cele Srbije.

- Danas na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni - piše u prvom upozorenju na visoke temperature u celoj Srbiji.

Drugo se odnosi na vremenske nepogode od danas do nedelje 21. avgusta


Od petka uveče do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 hsata - navodi se.

Treće upozorenje se odnosi na visoke temperature u Beogradu danas.

- Danas na području Beograda veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni, a drugo upozorenje je na vremenske nepogode u glavnom gradu od danas i takođe do nedelje, 21. avgusta.


Od petka uveče do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji lokalno mogu biti intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra.

Na snazi je, kao i prethodnih dana i hidrološko upozorenje zbog niskog vodostaja na rekama.

 

BONUS VIDEO: VATROGASCI BEZ PREDAHA: Novo žarište u Zelenom pojasu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)