U SRBIJI NA SNAZI DVA METEOALARMA: Posle veoma toplog dana slede nepogode

Novosti online

19. 08. 2022. u 07:14

DANAS su na snazi dva meteoalarma i to narandžasti, koji govori da je vreme opasno, dok je u većem delu Srbije crveni što znači da je vreme vrlo opasno. U našoj zemlji će se skala u termometru danas peti i do 40. podeoka u hladu, a nakon toga u večernjim satima prema upozorenju RHMZ, predstoje nepogode - kiša, olujni vetar i grmljavina.

У СРБИЈИ НА СНАЗИ ДВА МЕТЕОАЛАРМА: После веома топлог дана следе непогоде

Foto N. Živanović

Na snazi su od jutros 5 upozorenja RHMZ. 

- Danas na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni - piše u prvom upozorenju na visoke temperature u celoj Srbiji.

Drugo se odnosi na vremenske nepogode od danas do nedelje 21. avgusta.

- Od petka uveče do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 sata - navodi se.

Foto: Printskrin/www.hidmet.gov.rs

Treće upozorenje se odnosi na visoke temperature u Beogradu danas.

-  Danas na području Beograda veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni, a drugo upozorenje je na vremenske nepogode u glavnom gradu od danas i takođe do nedelje, 21. avgusta.

- Od petka uveče do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji lokalno mogu biti intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra.

Na snazi je, kao i prethodnih dana i hidrološko upozorenje zbog niskog vodostaja na rekama.

- Na Dunavu i Savi vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95odsto -ne obezbeđenosti, odnosno na biološkom minimumu - navodi RHMZ.

U 6 sati temperatura iznad 20 stepeni 

Inače, već jutros u 6 sati po podacima RHMZ temperatura je prelazila 20 stepeni. Najtoplije je bilo u Beogradu, gde je u hladu izmereno 25 stepeni, pa u Zrenjaninu gde je bilo za stepen hladnije, odnosno 24.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)