MAJMUNSKE BOGINJE - 31 SLUČAJ: Prvi put tokom aktuelne epidemije zarazne bolesti smrtni ishod van Afrike

B. R.

19. 08. 2022. u 09:18

MAJMUNSKE boginje potvrđene su u Srbiji kod 31 muškarca od 17. juna, kada je registrovan prvi slučaj obolevanja.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ - 31 СЛУЧАЈ: Први пут током актуелне епидемије заразне болести смртни исход ван Африке

Foto Shutterstock

Svi oboleli su razvili tipičnu formu bolesti, srećom bez ijednog smrtnog ishoda, iako se prvi put tokom aktuelne epidemije registruju umiranje od ove zaraze van afričkog kontinenta, na kome je bolest do sada bila endemska, i to dva u Španiji i po jedan u Brazilu i Indiji.

Evidencija Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje da su oboleli starosti od 21 do 44 godine. Najviše registrovanih slučajeva je na teritoriji Beograda - 27, dok je po jedan oboleli prijavljen u Južnobačkom, Južnobanatskom, Sremskom i Nišavskom okruga.

- Svi oboleli su razvili tipičnu kliničku sliku oboljenja sa ospama, temperaturom i drugim simptomima infektivne bolesti - kažu u Institutu "Batut".

- Za tri osobe bilo je potrebno lečenje u bolničkim uslovima, dok su ostale na kućnom lečenju.

Foto Shutterstock

U celom svetu, pa i u Srbiji, majmunske boginje se šire brže nego što se očekivalo kada je 6. maja potvrđen prvi slučaj u Velikoj Britaniji, kod muškarca koji je putovao u Nigeriju. Zaključno sa 7. avgustom, u svetu je, prema podacima SZO, registrovano 27.814 laboratorijski potvrđenih slučajeva u 89 zemalja i 11 smrtnih ishoda.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je objavio da je do 15. avgusta 2022. godine u zemljama Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turskoj registrovano ukupno 15.659 potvrđenih slučajeva. Najviše obolelih je prijavljeno u Španiji (5.179), Nemačkoj (3.142), Francuskoj (2.673) i Holandiji (1.029). Epidemiološki rizik je u Evropskom regionu ocenjen kao visok, a u Afričkom regionu kao umeren. 

NIJE SAMO U GEJ POPULACIJI

DIREKTOR Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Favio Skano ocenio je da su trenutno najugroženiji muškarci koji imaju polne odnose sa drugim muškarcima, koji čine više od 90 odsto zaraženih:

- Ovo, ipak, nije bolest gej populacije, a seksualni kontakt nije jedini način prenošenja.

Može da se prenese kroz produženi kontakt koža na kožu sa nekim ko ima simptome, plihove, kašlje... Stopa prenosa nije toliko velika, ali je u povećanom riziku ona osoba koja ima veći broj seksualnih partnera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024