STIŽU NAM NAJVRELIJI DANI U OVOM TALASU: Narednih dana temperature iznad 38 stepeni a posle toga drastičan pad

Novosti online

05. 08. 2022. u 16:23

SRBIJU je već zahvatio novi toplotni talas, a i narednih dana grejaće nas temperature koje će ići iznad 38 podeoka.

СТИЖУ НАМ НАЈВРЕЛИЈИ ДАНИ У ОВОМ ТАЛАСУ: Наредних дана температуре изнад 38 степени а после тога драстичан пад

Foto: Novosti arhiva

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a je otkrio izglede vremena do sredine meseca.

- U Srbiji će se i sutra zadržati sunčano i veoma toplo vreme, uz najvišu dnevnu temperaturu od 34 do 38 stepeni (u većini mesta biće oko 36 - 37 stepeni). U Beogradu takođe veoma toplo, sa maksimalnom dnevnom oko 36 stepeni.

- Od nedelje, 07. 08, usled premeštanja hladnog fronta koji nam dolazi iz centralne Evrope, temperatura će biti u manjem padu i kretaće se od 30 do 32 stepeni, a na istoku ponegde i do 34 stepeni (u Beogradu oko 31 stepen, što je za 5 stepeni niže u odnosu na danas i sutra) - kaže Nikolić i dodaje se sledeće nedelje mnogo toga menja.

- U prvoj polovini sledeće sedmice na višim visinama će se, iznad našeg područja, uspostaviti slabogradijentno ciklonalno polje koje će nam doneti promenljivo i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a ponegde će biti uslova i za kratkotrajne vremenske nepogode u vidu obilnijih padavina za kratko vreme, pljuskova kiše i grada, a u zoni padavina i jakog vetra. Dnevna temperatura će usled ovakve situacije biti u daljem postepenom padu, a prema trenutnom prognostičkom materijalu najsvežiji dani bi bili utorak i sreda, kada će dnevna temperatura u većini mesta biti ispod 30 stepeni (od 27 do 29 stepeni, u Beogradu oko 28 stepeni) - kaže direktor RHMZ-a i dodaje da se od četvrtka,11. avgusta, očekuje postepena stabilizacija vremena, i uglavnom suvo i postepeno toplije vreme.

- Prosečna temperatura za prvu dekadu avgusta je od 28 do 33 stepeni, a maksimalna dnevna danas i sutra u većem delu naše zemlje je od 35 do 37 stepeni, što je znatno iznad proseka. Inače, od početka avgusta, maksimalna dnevna temperatura vazduha je bila u okvirima proseka, ili malo iznad proseka za ovaj period, a tek je od juče, kao i danas, znatno iznad proseka, jer je u većini mesta bilo oko 35 - 36 stepeni.

Dakle, od nedelje i početkom sledeće sedmice temperatura vazduha će biti u postepenom padu.

BONUS VIDEO:

GORI RASTINjE KOD GAZELE: Vatrogasci stižu na intervenciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)