ZAPALJENE KOSTI NAŠIH BORACA U VRTAČI: Centar "Veritas" povodom godišnjice zločina nad devetoricom pripadnika Srpske vojske Krajine na Dinari

V. N.

28. 07. 2022. u 05:00

NIKO do sada pred sudovima nije odgovarao za surovu likvidaciju devetorice pripadnika Srpske vojske Krajine na Dinari 26. jula 1995. godine, koje su zarobili a potom i ubili pripadnici Hrvatskog veća odbrane i Hrvatske vojske, saopštio je "Veritas", povodom godišnjice zločina.

ЗАПАЉЕНЕ КОСТИ НАШИХ БОРАЦА У ВРТАЧИ: Центар Веритас поводом годишњице злочина над деветорицом припадника Српске војске Крајине на Динари

Spomenik saborcima podiglo Udruženje Dalmatinaca, Foto Arhiva

U ovom centru objašnjavaju da je neposredno posle ovog zločina počela "Oluja" odnosno masovan progon Srba iz Hrvatske, pa je sudbina ove grupe Dinaraca privremeno "pala u zaborav". Tek tokom 1998. preko Komisije za nestala lica Herceg Bosne stigla je vest da su lovci na Dinari, u jednoj vrtači, na predelu Medeno brdo, uočili gomilu kostiju.

Predstavnici Komisije za nestala lica Republike Srpske, sa kolegama iz komisije Herceg Bosne, otišli su u izviđanje i uz angažovanje helikoptera Sfora, posmrtni ostaci, prebačeni su u Banjaluku. Iz vrtače je tada izvučeno šest skeleta, a tri su ranije ekshumirana iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča. Među kostima ekshumiranim iz vrtače na Medenom brdu identifikovani su posmrtni ostaci Zdravka Vujka, Milenka Radišića iz Velike Glave, Damira Manojlovića iz Ivoševca, Milana Macurana iz Kistanja, Ljubomira i Milorada Urukala iz Bratiškovaca, dok su iz masovne grobnice Kamen identifikovani Marinko i Vinko Kovačević iz Ervenika i Željko Eraković iz Bratiškovca.

U to vreme još se u Republici Srpskoj nije radila identifikacija po DNK metodi, pa su porodice odlučile da ih sahrane zajedno na Perduvovom groblju u Banjaluci. Udruženje Dalmatinaca u Banjaluci 2004. devetorici boraca SVK podiglo je spomenik.

ZATIRALI

"VERITAS" navodi da lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci krajiških boraca, povrede na kostima, tragovi na odeći, obući i opremi, na nesumnjiv način ukazuju da su ubijeni po zarobljavanju i bačeni u vrtaču, odnosno u masovnu grobnicu, sa očitom namerom da se zatru tragovi zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri