BAGERI "ZAPOSLILI" I ARHEOLOGE: Ispod asfalta novog auto-puta Kuzmin - Sremska Rača ostaće pronađeni ostaci utvrđenja i manastira

S. Kostić

25. 07. 2022. u 10:30

OSTACI zidina, koji su otkriveni tokom izvođenja radova na novom auto-putu Kuzmin - Sremska Rača, u blizini reke Bosut, pripadaju srednjovekovnom manastiru Svete Anastasije, otkrila su istraživanja na osnovu pronađenih predmeta.

БАГЕРИ ЗАПОСЛИЛИ И АРХЕОЛОГЕ: Испод асфалта новог ауто-пута Кузмин - Сремска Рача остаће пронађени остаци утврђења и манастира

O staroj građevini ima malo istorijskih podataka, Foto S. Kostić

Kako kaže za "Novosti" Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, u toku su konzervatorski radovi, prilikom kojih će zidovi utvrđenja biti prekriveni i adekvatno zaštićeni, a radovi na deonici nastavljeni.

Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre deceniju ali još nije istražen, upravo znajući da postoji mogućnost za pronalazak veoma značajnih predmeta i kulturnog dobra izvođači radova su upoznati kako se ne bi nešto oštetilo.

- Na osnovu predmeta i materijala pronađenih na ovoj trasi novog auto-puta, sada možemo da tvrdimo da temelji pripadaju srednjovekovnoj građevini. Nažalost, o njoj imamo malo podataka sem jedinog izvora iz 13. veka, gde se navodi da se grčki manastir nalazio u blizini sela Grk, a to je današnje Višnjićevo, što se poklapa sa lokacijom na kojoj su pronađeni ostaci zidina - kaže Šulaja, dodajući da tu nije kraj, već će se nastaviti u tom pravcu, kako bi se misterija utvrđenja što više razotkrila.

Foto S. Kostić

Arheolozi nadu polažu u obradu pronađenih predmeta kojih je dosta izvađeno iz zemlje, od novčića, sitnog nakita do velikog broja grobova.

- Nakon turskog razaranja manastira ostalo je vrlo malo pisanih tragova, što stvara jednu veliku "rupu" iz tog perioda. Nama trebaju saznanja koja su bitna za život tog manastira, o kojem skoro nema pisanih tragova počev od njegovog nastanka - naglašava Šulaja.

Ostaci ove građevine ostaće u zemlji, na mestu gde će ograda razdvajati dve trase novog auto-puta.

MISTERIJA

ZNAČAJNI arheološki lokalitet "Adžine njive Brajkovo 2" otkriven je na području gde se gradi novi auto-put Ruma - Šabac, u ataru sela Klenak, i svedoči o poslednjih osam hiljada godina života na ovim prostorima. Ovo je treći lokalitet sa najvećom misterijom srpske arheologije - vinčanskim nekropolama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)