HRUŠČOV VODIO POLITIČKE INTRIGE: Istoričar Milovan Balaban o Sovjetskom savezu posle Staljina

V. N.

21. 07. 2022. u 09:14

TRIBINOM o Sovjetskom savezu nakon Staljinove smrti, Milovan Balaban proširuje započeti ciklus o Rusiji, najavljujući predavanja o Jeljcinu i Putinu kako bi ovogodišnja izlaganja povezao u veliku organsku celinu.

ХРУШЧОВ ВОДИО ПОЛИТИЧКЕ ИНТРИГЕ: Историчар Милован Балабан o Совјетском савезу после Стаљина

Foto: A.Šemić

 On napominje da je Lenjin partiju ustrojio kao vojsku, dok ju je Staljin usavršio do čudovišnih razmera.

Nakon njegovih intervencija došlo je do važnih promena, budući da je Rusija u vojnoj industriji stigla Zapad, te je nastala prava trka za sticanjem prednosti u naoružanju i istraživanju svemira. Međutim, najveća greška koja je skupo koštala Rusiju jeste nepoznavanje čoveka, naročito promena koje u njemu nastaju nakon što prigrabi vlast.

Balaban ističe da je u budućnosti partijska vrhuška postala „baruština duha" i „bez ideja", s jedinim ciljem da se održi na vlasti. Ideja komunizma je istrošena, a prava kriza je usledila kada je i narod prestao da veruje u nju. On napominje da se na taj način i 1917. urušilo Rusko carstvo: „Rusi se uhvate za veliku ideju koja odjednom kao da izgubi svoju čarobnost".

Staljinovim naslednicima je mnogo toga zamerano. Primera radi, kada je na 20. kongresu u zatvorenom krugu Hruščov negativno govorio o Staljinovim čistkama kao idolopoklonstvu i nečemu što nikada nije trebalo da se dogodi, a izraelska vojna služba to doznala i obelodanila, detektovana je slabost Rusije koja kritikuje ono što se u njenoj kući dešava.

Balaban napominje kako je Hruščov, iako aparatčik, znao da vodi političke intrige i sebi obezbedi mesto, dok je njegova spoljna politika bila veoma ambiciozna i iscrpljujuća po državu. 

Predavanje istoričara Milovana Balabana „SSSR posle Staljina" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna