SRBIJA KAPARISALA "MODERNU" I "FAJZER": Proizvođači izašli sa prvim rezultatima provere omikron buster doza koje će biti dostupne na jesen

B. Radivojević

16. 07. 2022. u 08:45

SRBIJA je, kako "Novosti" saznaju, postigla preliminarni dogovor sa "Modernom" i "Fajzerom" o isporuci novih, modifikovanih vakcina protiv infekcije virusom korona, čim one budu spremne za tržište.

СРБИЈА КАПАРИСАЛА МОДЕРНУ И ФАЈЗЕР: Произвођачи изашли са првим резултатима провере омикрон бустер доза које ће бити доступне на јесен

Foto Privatna arhiva

"Fajzer" je poručio da bi nove buster doze mogao "da izbaci" do prve sedmice oktobra, a "Moderna" do kraja tog meseca. Nova cepiva će biti specifična za omikron soj, ali su i američka i evropska agencija za lekove od proizvođača zatražile da dodatno prilagode zaštitu novim BA.4 i BA.5 podvarijantama, koje postaju dominantne.

Time će se, zapravo, nastaviti trka sa virusom, jer se on još menja brže nego što može da se napravi adekvatna vakcina, a to će trajati sve dok korona ne postane sezonski virus, poput gripa.

- Proizvođači će krenuti i u prozvodnju vakcina specifičnih za BA.4 i BA.5 soj, ali pitanje je kada će one biti spremne za tržište - kaže za "Novosti" dr Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova (INOVIA).

- To su dugi procesi, BA.1 se pojavio u decembru prošle godine, a tek šest meseci kasnije prvi put smo dobili kliničke podatke o ovom omikron soju. Podvarijante BA.4 i BA.5 sad postaju dominantne. Potrebno je vreme da se "uklope" u bustere, a dotad može da postane predomimantan neki potpuno novi soj virusa.

Očekuje se da će BA.5 do kraja jula biti potpuno dominantan soj, zbog čega su na nedavnoj zajedničkoj radionici evropske i američke agencije za lekove, i internaconalne koalicije, uz prisustvo stručnjaka SZO, iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA), zatražili da buster doze budu specifične za nove podtipove omikrona. Stručnjaci tvrde da je BA.5 razlog za veliku zabrinutost, jer je reč o "najgoroj verziji virusa koju su ikada videli": brz je, ima veću sposobnost umnožavanja u ćelijama pluća, a uz to je i otporniji na lekove i uspešnije zaobilazi imunitet stečen vakcinacijom ili zarazom kovidom.

I "Moderna" i "Fajzer" novu vakcinu su pravili na osnovu originalnog BA.1 soja omikrona.

- "Moderna" je prva objavila rezultate i oni su veoma dobri: omikron buster dozom postiže se veći nivo neutrališućih antitetla, ali napravljena je sa BA.1 sojem, a činjenica je da novi talas obolevanja na celoj planeti izazivaju varijante BA.4 i BA.5 - objašnjava dr Trkulja. - I "Fajzer" je objavio preliminarne rezultate sa omikron busterom, uz limit da je, takođe, pravljen prema BA.1 soju. U oba slučaja pokazalo se da je efikasnost niža prema novim sojevima nego prema BA.1, ali svakako viša nego sa dosad dostupnim vakcinama.

Foto AP

Kompanija "Modena" očekuje da će krajem avgusta biti u prilici da traži dozvolu za novu vakcinu. FDA se već izjasnila da bi prve dozvole mogla da izda krajem septembra ili početkom oktobra, a i EMA je dala vrlo slične rokove.

- Strategija zasad izgleda tako da će se ići na godišnju vakcinaciju busterima za soj koji je te sezone dominantan - kaže dr Trkulja.

- Moramo, ipak, da imamo u vidu da su nove podvarijante zaraznije, ali da ne daju težu kliničku sliku, što govori u prilog nadi da se nećemo vratiti u period iz 2020. godine, kad je smrtnost od kovida 19 bila velika. Takođe, farmaceutska industrija će nastaviti da razvija vakcinu, pa se nadamo da ćemo imati efikasni zaštitu protiv najtežih oblika bolesti.

Foto N. Skenderija

PRIORITET STARIJI I RIZIČNI

BUSTER omikron, kao četvrta doza preporučuje se starijima od 60 godina i imunokompromitovanim osobama. Namenjen je prvenstveno onima koji bi mogli da razviju teži oblik kovida - kaže dr Bojan Trkulja.

- Naravno, moći će, zavisno od dostupnih doza, da je prime i ostali koju su već vakcinisani protiv virusa korona, a u razvijenim zemljama to je oko 80 odsto stanovništva. Sad će, globalno, verovatno biti potrebne manje količine vakcine. Zemlje koje su ranije sklopile ugovore sa proizvođačima za prvu generaciju antikovid vakcina, verovatno će neisporučene količine moći da zamene za novi omikron buster.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!