OTKRIVEN NOVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U SRBIJI: Osoba sa područja Beograda - zaraza "uvezena"

Novosti onlajn

14. 07. 2022. u 10:15

PREMA najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je registrovan još jedan slučaj zaraze majmunskim boginjama, šesti ukupno.

ОТКРИВЕН НОВИ СЛУЧАЈ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА У СРБИЈИ: Особа са подручја Београда - зараза увезена

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Reč je o osobi sa područja Beograda, a zaraza je, ističu, "uvezena".

- U Srbiji je do sada registrovano šest importovanih potvrđenih slučajeva majmunskih boginja (četiri na teritoriji Beograda i dva na teritoriji Vojvodine). Svi imaju tipičnu kliničku sliku majmunskih boginja, sa razvojem ospe - navode iz Instituta "Batut". 

Podaci su izdati danas, 14. jula, a prethodni izveštaj objavljen je 7. Tada je u zemlji bilo petoro obolelih, od čega tri na području Beograda i dva u Vojvodini.

- U Republici Srbiji, u periodu od 17. juna do 7. jula 2022. godine, registrovano je pet importovanih potvrđenih slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, među osobama muškog pola. Slučajevi su registrovani u Beogradskom okrugu (3) i u Vojvodini (2).

Prema informacijama teritorijalno nadležnih instituta/zavoda za javno zdravlje, koji su vršili epidemiološka istraživanja, svi oboleli imaju lakšu tipičnu kliničku sliku oboljenja sa razvojem ospe. Jedna osoba je u izolaciji u bolničkim uslovima, a ostale osobe su u kućnoj izolaciji - stoji na sajtu te ustanove za period od 17. juna do 7. jula.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona