UZDAMO SE U DOBRE LJUDE: Za tretman matičnim ćelijama u Turskoj Aleksandru DŽavriću iz Brestovika kod Peći potrebno 70.000 evra

D. MATOVIĆ

05. 07. 2022. u 12:12

DEČAK Aleksandar Džavrić (8) ne priča, teško hoda, sedi i jede. Ima disharmoničan razvoj i cerebralnu paralizu. S porodicom živi teško u metohijskom selu Brestovik kod Peći.

УЗДАМО СЕ У ДОБРЕ ЉУДЕ: За третман матичним ћелијама у Турској Александру Џаврићу из Брестовика код Пећи потребно 70.000 евра

Foto Printskrin

Njegovi roditelji, Draško i Drita, od sina tokom osam minulih godina nisu čuli ni reč.

Nada za mališanovo lečenje postoji u Turskoj, ali tretman matičnim ćelijama u Istanbulu košta 70.000 evra. Za tu terapiju njegovi roditelji nemaju dovoljno novca.

- Teško je, preteško, ali moramo da se borimo - kaže za "Novosti" Draško Džavrić.

- Uzdamo se u sve dobre ljude koji su spremni da pomognu našem sinu. Do sada smo lečenje finansirali sami, ali ovo prevazilazi naše mogućnosti. Novac je potreban za logopedske i defektološke tretmane, fizikalne i hidro terapije, senzornu stimulaciju, hiperbaričnu komoru, laboratorijske analize, genetsko testiranje, oftalmološke preglede, kao i za putne troškove i smeštaj.

Porodica Džavrić je jedna od malobrojnih koje su, posle NATO agresije 1999. i pogroma 2004. godine, ostale da žive u rodnom Brestoviku, ali dečakova bolest, uz sve nimalo dobre okolnosti, dodatno im otežava život.

- Bili smo ovde i kad je bilo mnogo teže - govori nam Aleksandrov otac.

- Vratio sam se posle pogroma, pun elana i želje da na dedovini stvorim dom. Ovde sam rođen, ovo je moje mesto, moje su i livada i njiva. Voleo bih da ostanemo. Sada, ako budemo morali, prodaćemo sve. Aleksandrov život nam je najvažniji.

Aleksandar je prevremeno rođena beba. Kada je došao na svet u porodilištu u Prištini, za njega nije bilo mesta u inkubatoru!? Mozak mu je tada oštećen, jer je bio bez kiseonika.

- Verovatno bi sve bilo drugačije da je bilo mesta u inkubatoru. Iz nepoznatih razloga nije, nažalost. Takva je Aleksandrova sudbina - bespomoćan je otac Draško.

Kažu da nesreća nikad ne dolazi sama. Dečakova majka Drita je težak bubrežni bolesnik, zbog čega ide na dijalizu tri puta nedeljno. Draško mora neprekidno da se brine o porodici, pa je morao da napusti posao. Žive od minimalne socijalne pomoći, a za dva bolesnika potrebni su i terapija i lekovi.

- Nismo gladni, nismo žedni. Nedostaje nam samo zdravlje - kaže Draško.

- Imamo koze, ranije smo držali svinje. Ne može se toga mnogo. Ranije je žena mogla da pomogne, sada je dosta teže. Stariji sin je dobar, ali Aleksandra ne smemo da ostavimo samog ni na trenutak da se ne povredi. Moramo da pazimo i na njegovu ishranu, zbog alergija.

Maleni Aleksandar sa roditeljima, Foto Printskrin

U prvim godinama Aleksandar je izgovarao slogove, ali bolest od koje boluje je progresivna i sada ni to ne može, iako razume šta mu se kaže i prati razgovor ukoliko se o njemu govori. Ima problem s gutanjem, često plače, ali ima trenutaka kada je radostan i nasmejan.

- Aleksandar živi u svom svetu do koga mi ne možemo da dopremo. Hiperaktivan je, a na sve te bolesti nakalemile su se i alergije. Po analizi magnetne rezonance koju smo radili u Beogradu, rečeno nam je da je dete rođeno s nedostatkom kiseonika. Njegov najveći problem je što je oštećen deo mozga. On sada ide u vrtić sa mlađom decom. Neće da priča sa njima, ali mu prija društvo. Raduje se i prepozna kada mu kažem da idemo u školu. Nadamo se da će jednog dana naš sin moći da se igra sa svojim vršnjacima, uzdamo se u Boga i sve dobre ljude - kaže Draško Džavrić.

AUKCIJA SLIKA IZ VESIĆEVE KNjIGE

SNAŽNO potresen pričom o borbi za Aleksandrov bolji život, Goran Vesić, član predsedništva SNS, odlučio je da pomogne porodici Džavrić. U dogovoru sa Fondacijom "Gnezdo", sinoć u 20 časova, u Tržnom centru "Galerija" u Beogradu na vodi, organizovao je humanitarnu izložbu (posetioci mogu da je vide narednih sedam dana), kao i digitalnu aukciju slika Nebojše Đuranovića, kojima je ilustrovana Vesićeva "Knjiga o Beogradu 2".

Na prodajnoj platformi galerije Arte na sajtu www.aukcije.arte.rs postavljen je katalog sa svih 65 slika. Početna cena svake slike je 120.000 dinara.

- Ustupio sam slike iz svoje knjige na prodaju da bi pomogao Aleksandru, i zamolio druge da zajedno pomognemo divnom dečaku iz srpske Metohije. Nadam se da će prodaja slika da doprinese dostizanju ovog cilja. Hvala vam u moje ime i u ime porodice Džavrić. Oni su neverovatni borci. U neprijateljskom okruženju, s teško bolesnim sinom, i suprugom i majkom Dritom, žive s osmehom i bore se. Pomozimo im u toj borbi - ističe Vesić i dodaje da se zahvaljuje Fondaciji " Gnezdo" što su ga pozvali da zajedno s umetnikom Đuranovićem donira slike.

Foto Printskrin

POMOĆ

MALENOM Aleksandru se može pomoći i slanjem SMS na broj 3030 i unosom 1286 u prostor za tekstualni deo poruke.

Osim toga, novac za njegovo lečenje može da se uplati na dinarski žiro račun broj 160-6000001421450-13, kao i na devizni 160-6000001422031-16, IBAN: RS351600000142203116, SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri