ZBOG CENA LETUJU U PROLEĆE: Penzioneri se posle dvogodišnje pandemije opustili i u većem broju krenuli na letovanja

V. C. S.

30. 06. 2022. u 13:11

STRAH od korone je prestao i na hiljade penzionera sprema se ove godine da odmara u banjama, ali i na moru. Kako kažu u JUTI, interesovanje je za trećinu manje nego 2019, ali daleko više nego prošle i pretprošle godine. Stvari se polako vraćaju u normalu.

ЗБОГ ЦЕНА ЛЕТУЈУ У ПРОЛЕЋЕ: Пензионери се после двогодишње пандемије опустили и у већем броју кренули на летовања

Foto Shutterstock

- Sve počinje da liči na vreme pre pandemije - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTE.

- U domaće banje ide se tokom cele sezone, ali, zbog cena, ipak najviše u predsezoni, od kraja maja do polovine juna, i kasnije krajem avgusta. Penzioneri mahom iznajmljuju privatni smeštaj.

Najpopularnije među seniorima su Vrnjačka i Sokobanja, kao i Vrdnik i Prolom banja.

Predsezona je atraktivna ove godine i za odlaske na more, a najstariji najviše uplaćuju autobuski prevoz i apartmane u junu, u Grčkoj, ali i Crnoj Gori i Bugarskoj.

Potpuno isti aranžman, uz autobuski prevoz preko iste agencije, u junu i septembru može da košta i do tri puta jeftinije nego u julu ili avgustu.

Prema rečima Mome Čolakovića, predsednika Udruženja penzionera Novog Sada, oko 2.000 njihovih članova, kao u stara dobra vremena, ići će tokom ove godine u lečilišta na rehabilitaciju, odnosno oporavak, na odmor ili bar vikend.

- Kao i ranije, 500 korisnika penzija ići će preko Fonda PIO, a 400 o trošku grada Novog Sada. I naše Udruženje ima ugovore sa devet banja za obezbeđene popuste. Mesečno ode bar jedan do dva puna autobusa. U odnosu na 2020. i 2021. imamo povećanje od čak 70 odsto.

Foto Shutterstock

Najpopularnije destinacije su banje Vrdnik, Junaković u Apatinu i Kanjiža. Dosta ljudi zainteresovano je i za dvodnevne i trodnevne izlete. Poslednji je bio u Trebinje, sa obilaskom Dubrovnika, a atraktivni su i Zlatibor, Kopaonik, Prolom i Sokobanja.

Čolaković primećuje da su se penzioneri uželeli druženja i života. Žele da nadoknade ono što su u prethodne dve godine propustili, ali i da zaborave na ono što su proživeli i koga su sve izgubili. Zato je sve više organizovanih druženja u domovima i na izletištima.

Da će sve destinacije u Srbiji ove godine biti posećenije nego ranije, jasno je i posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će oko 200.000 građana steći pravo da od države dobije vaučer od 15.000 dinara za godišnji odmor. Pravo na to imaju penzioneri, nezaposleni, đaci, studenti, korisnici svih vrsta pomoći, ratni vojni invalili i civilni invalidi, kao i zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara.

- Dajemo tri milijarde dinara u kešu građanima samo da provedu deo odmora na teritoriji Srbije - rekao je Vučić.

Ova ponuda posebno je atraktivna za one penzionere koji inače ne bi imali novca za putovanje, ali i za one koji obično putuju i početkom i krajem sezone, pa će jedan od ta dva odmora moći da provedu u Srbiji.

Penzionerka Mira V. iz okoline Niša iskoristiće ove godine prvi put državne vaučere. Na more ne ide, ali njen izbor je Sokobanja zbog blizine i mogućnosti da ode svojim kolima.

- Za banju o trošku PIO fonda nikada nisam mogla ni da konkurišem pošto mi je penzija nešto veća od prosečne. Zato će mi dobro doći ovih 15.000 dinara da malo napunim baterije posle pandemije - kaže ova penzionerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju