PRILOG OD SRCA ZA BOLESNE MALIŠANE: Donator iz Štutgarta darovao i kamp u Kušićima

G. ĆIROVIĆ

26. 06. 2022. u 07:00

PREKO Fonda humanosti kompanije "Novosti" Miroslav Jovanović, rodom iz sela Đinđuša, petnaestak kilometara od Leskovca, koji već nekoliko godina živi i radi u Štutgartu, uplatio je donaciju za letnji kamp dece obolele od dijabetesa na insulinskoj terapiji iz kraljevačkog Društva za borbu protiv šećerne bolesti.

ПРИЛОГ ОД СРЦА ЗА БОЛЕСНЕ МАЛИШАНЕ: Донатор из Штутгарта даровао и камп у Кушићима

Foto privatna arhiva

Prema rečima predsednice ovog Društva Miloranke Vasović, ovo je 13. godina zaredom kako nacionalni Savez organizuje potpuno besplatan letnji kamp za decu sa dijabetesom iz svih krajeva Srbije. Svake godine na sedmodnevnom kampu boravi 70 mališana, uzrasta od 10 do 18 godina, među kojima i 12 iz Kraljeva.

- Ovo je plemenit gest gospodina Jovanovića koji je svojom novčanom donacijom omogućio da još jedno dete više povedemo na kamp koji se ove godine održava od 14. do 21. jula u Kušićima.

Novinar "Novosti" uručuje donaciju, Foto G. Šljivić

Početkom svake godine ulažemo velike napore da prikupimo novac kako bi svako dete koje se prijavi moglo besplatno da boravi na kampu. Svaka pomoć nam je dragocena - kaže Vasović.

Foto G. Šljivić

O deci na kampu stara se stručni tim sastavljen od lekara, tehničara, psihologa i volontera koji im pomažu da nauče da žive sa svojom bolešću, kako da kontrolišu šećer, kako da primenjuju insulinskiu terapiju, kako da se hrane, da se bave sportom ili bilo kojojom aktivnošću, a da to preterano ne utiče na njihovu gliko-regulaciju.

Foto V. N.

- Značajno je da deca shvate da, uprkos svojoj bolesti, uz pravilno regulisanu glikemiju i ishranu, nemaju ograničenja u svakodnevnim aktivnostima - naglašava predsednica kraljevačkog Društva za borbu protiv šećerne bolesti.

- Osim rekreacije i edukacije, kamp za cilj ima da se deca upoznaju i da šire svoja prijateljstva. Znanje i iskustvo koje steknu na kampu dragocena su im za ceo život, a njihova sreća i saznanje da se ne razlikuju od drugih nemaju cenu.

Foto G. Šljivić

ZAJEDNIČKI NA NEDAĆE

- NAJVEĆI motiv za ovu donaciju bio mi je da pomognem onima kojima je pomoć zaista potrebna. I ja sam svojevremeno imao problema, srećom ne zdravstvenih, iz kojih sam se izvukao zahvaljujući dobrim ljudima. Nadam se da će se mališani lepo provesti na kampu i istovremeno apelujem na sve koji su u mogućnosti da se uključe ili pokrenu neku humanitarnu akciju. Mnogo je onih kojima je pomoć neophodna, a ako se udružimo, sve prepreke možemo da savladamo - poručuje donator Miroslav Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!