SRPSKOM PETLU SPOMENIK U HITLEROVOM RODNOM GRADU: Bronzana skulptura otkrivena nasred mosta preko reke In u Austrijskom gradu Braunau

S. BAJIĆ

25. 06. 2022. u 09:30

NASRED mosta koji preko reke In spaja Austriju i Nemačku, u gradiću Braunau, juče u podne otkriven je spomenik u čast jednom srpskom petlu.

СРПСКОМ ПЕТЛУ СПОМЕНИК У ХИТЛЕРОВОМ РОДНОМ ГРАДУ: Бронзана скулптура откривена насред моста преко реке Ин у Аустријском граду Браунау

Braunau, Foto Vikipedija

Ovu jedinstvenu skulpuru od bronze, ni manje ni više nego u Hitlerovom rodnom mestu, otkrila je dr Angelika Vinzig, poslanica u Evropskom parlamentu, kao i umetnica Kristina Persajs, koja je izvajala srpskog petla, i Zoran Šijaković, gradski sekretar za kulturu u Braunauu. Jedinstvenoj svečanosti prisustvovao je i Nebojša Radić, ambasador Srbije u Austriji, Gordana Ilić Marković, profesorka slavistike Univerziteta u Beču i mnogobrojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Austrije.

Da srpski petao postane neobična i jedinstvena turistička atrakcija gradića na Inu, doprinela je nesvakidašnja istinita priča s kraja Prvog svetskog rata, a inicijativa da se sada podigne spomenik, potekla je od istoričara umetnosti Zorana Šijakovića, inače rođenog Novosađanina.

Skulpturu otkrila dr Angelika Vinzig (druga sleva), poslanica u EP, Foto J. Pejčić

- Pre 104 godine, 28. juna 1918, a to je baš na naš praznik Vidovdan, jedan mlad nemački vojnik, inače pesnik, povlačeći se kući u Bavarsku, sa sobom je poveo i petla, s kojim se u Srbiji sprijateljio i zavoleo ga. Kada je, međutim, iz Braunaua sa petlom u naručju krenuo da mostom preko reke In pređe u Bavarsku, zaustavili su ga nemački vojnici, carinici, i nasred mosta pevcu odrubili glavu. Razlog je, navodno, bila pojava tifusa. Ta priča je sutradan, 29. juna, izašla na naslovnoj strani tadašnjih novina - kazao je za "Novosti" Šijaković, koji je i rukovodilac srpskog KUD "Danica" u Salcburgu.

Baš u čast tom srpskom petlu juče je otkriven spomenik, a kako kaže Šijaković, na njegovu inicijativu da se to učini ubrzo su odgovorili nadležni iz Braunaua donevši zvaničnu odluku o tome.

- Uvažena dr Angelika Vinzig je tokom otkrivanja istakla značaj spomenika, oličenog u skulpturi srpskog petla, kao suštinu povezivanja regija Evrope - kaže Šijaković.

Kristina Persajs, Foto Z. Šijaković

Juče upriličena svečanost u Braunauu, kako je u telefonskom razgovoru za "Novosti" ispričao Jovan Pejčić, jedan od donatora za spomenik, iz Srbije, protekla je u zaista lepoj atmosferi, a osim mnogobrojnih zvanica zabeležili su ga i svi mediji.

- Događaj je zaista bio divan - kaže Pejčić.

- Najpre su u Gradskom muzeju u Braunauu osvrt o srpskom petlu dali predavači i istoričari, a potom je Vilfrid Šarf, profesor Muzičke akademije u Lincu i interpretator na citri, sa svojim ansamblom premijerno izveo kompoziciju "Fantazija o srpskom petlu". Komponovao ju je upravo u čast otkrivanja spomenika.

Profesor Šarf je, inače, poznati umetnik koji je nastupao sa Pariskom filharmonijom i imao solistički nastup na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, što je prenosilo 90 televizijskih stanica i gledalo više od 50 miliona ljudi.

Foto Z. Šijaković

DALI MU IME VALTER PO NOVINARU

PETAO u Braunauu je nedavno dobio ime Valter, po austrijskom novinaru, koji je na 100 godina od događaja na mostu, na Vidovdan 2018, u novinama ponovo objavio priču o srpskom pevcu i nemačkom vojniku. Tada se i rodila ideja o spomeniku. Novinar Valter je, nažalost, preminuo 2020. godine, pa smo u spomen njemu petlu dali ime Valter - kaže Zoran Šijaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

NIŠTA OD SRBIJE: Otkriveno gde je Novak Đoković otišao posle Australijan opena