DOŠLI POSLE KOSOVSKOG BOJA Dr Boris Stojkovski govorio o Srbima u Južnoj Ugarskoj pre Velike Seobe (VIDEO)

J. S.

14. 06. 2022. u 22:27

POLOŽAJ Srba u Južnoj Ugarskoj tema je koja je u istoriografiji prisutna, ali ne u tolikoj meri kao period nakon Velike seobe, kada su Srbi postali organizovan politički faktor.

ДОШЛИ ПОСЛЕ КОСОВСКОГ БОЈА Др Борис Стојковски говорио о Србима у Јужној Угарској пре Велике Сеобе (ВИДЕО)

foto: A. Šemić

Oni nisu došli na prazno polje, niti to znači da na tim područjima Srba nije bilo ranije – slovensko prisustvo je od starijih vremena dokazano posredstvom raznorodnih izvora preko toponima i srpske terminologije.

Dr Boris Stojkovski navodi kako od početka 13. veka možemo sistematski pratiti naseljavanje Srba na prostore Ugarske, ali da je prelomni trenutak bio Kosovski boj. Srem je iz brojnih razloga bio na udaru, najpre zbog toga što je reč o pograničnom području. Prisustvo Srba na prostorima Južne Ugarske moguće je sagledati putem raznih dokumenata i insignija, kao što je pečat despota Stefana ili palata u Budimu.

Dr Stojkovski ističe kako je srpski trgovački sloj od 1440. godine sve prisutniji na području Ugarske. Niz trgovačkih povlastica u dugotrajnoj migraciji, doprineo je da se Srbi na ovim prostorima uklope u ekonomski život.

Važna je i pozicija srpskih velikaša koji su prešli u Srem, poput Brankovića, Jakšića, Belmuževića i Bakića. Do kraja 16. veka na prostorima pod turskom vlašću bilo je sve više Srba, koji su, iako raštrkani, naseljavali deo Ugarske.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog „Srbi u Južnoj Ugarskoj pre Velike seobe" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ZNAČI AKO JE NA ĐURĐEVDAN SUNČAN DAN? Danas je veliki praznik - pletu se venčići, a kukurek ima posebno značenje